PDA

Bekijk de volledige versie : Fiscus kan openstaande boetes inhouden van loon


Barst
28th October 2006, 13:59
Fiscus kan openstaande boetes inhouden van loon


De fiscus kan beslag leggen op een deel van het loon van personen die nalaten een verkeersboete of een andere penale boete te betalen. Dat besliste de regering vrijdag op voorstel van ministe van Financiën Didier Reynders (MR).


De federale regering wil geldboetes beter kunnen innen. Vorig jaar stonden er voor 80 miljoen euro onbetaalde boetes uit, een bedrag dat elk jaar stijgt. Een groot deel daarvan zijn verkeersboetes. Vandaar de beslissing om de ontvanger der domeinen en penale boetes van Financiën de wettelijke mogelijkheid te geven 'derdenbeslag' te laten leggen.

Als een rechter een geldboete uitspreekt voor een misdrijf en er wordt niet betaald binnen de opgelegde termijn, kan de fiscus beslag laten leggen op het loon van die veroordeelde. Dat geldt voor geldboetes, kosten, bijdragen, verbeurdverklaarde sommen en kosten van vervolging of tenuitvoerlegging. Een andere mogelijkheid is dat een deel van de personenbelasting wordt ingehouden.


Blog DS, 28-10-2006

Believing Bart
28th October 2006, 15:33
Dat lijkt me niet zo'n slecht systeem eigenlijk. Dan kunnen we tenminste niet 'vergeten' ons boetes te betalen en ineens 2 weken later een deurwaarder voor ons huis hebben staan.
=> Natuurlijk is het wel nodig om duidelijkheid te scheppen bij de mensen. Want met zo'n regel gaan mensen misschien ook niet meer geneigd zijn hun boete te betalen dire: "ze houden dat wel van mijn loon af" => maar euhm, als het zover moet komen => zijn er dan extra kosten?

toch wel essentieel zulke informatie. En natuurlijk: Maakt dit het nu makkerlijker voor de administratie of net moeilijker?