PDA

Bekijk de volledige versie : ICT-eindtermen vanaf september 2007


Believing Bart
27th October 2006, 17:55
Gazet van Antwerpen - 27 oktober 2006
-------------------------------------------------------------
ICT-eindtermen in Vlaams onderwijs vanaf september 2007
Alle leerlingen in het basisonderwijs en de eerste graad van het secundair onderwijs moeten overweg kunnen met computer en internet.
Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke heeft vakoverschrijdende ICT-eindtermen vastgelegd, die ingaan op 1 september 2007.
Om de invoering ervan te ondersteunen, gaat in 2007 en 2008 zowat 35 miljoen euro naar de scholen voor ICT-investeringen.

De invoering van ICT in scholen is op gang gebracht door directies en leerkrachten zelf. Dit leidde tot grote verschillen tussen de scholen onderling: bepaalde scholen investeerden sterk in ICT en staan hier al ver in, andere scholen maken nauwelijks gebruik van computers en internet in de les.

Niet alle leerlingen hebben thuis een computer en niet alle lagere scholen besteden evenveel aandacht aan ICT, wat maakt dat de kennis over ICT bij leerlingen van de eerste graad van het secundair grondig verschillen. Om ervoor te zorgen dat alle scholen voldoende aandacht geven aan ICT-vaardigheden, zijn er nu dus ICT-eindtermen. Die zijn vak- en leergebiedoverschrijvend en dus niet toegespitst op specifieke programma's of technische vaardigheden.

Leerkrachten en scholen krijgen veel ruimte voor de concrete invulling. "We gaan de scholen niet bij het handje nemen," zegt Vandenbroucke. Anderzijds is het wel een verplichting voor de scholen om hier aandacht voor te hebben en daar zal nauwgezet op toegezien worden, luidt het.

De Vlaamse regering keurde de eindtermen vrijdag goed. Nu moet het Vlaams parlement nog zijn fiat geven.
------------------------------------------------------


=>=>=> Waarschijnlijk Resultaat: Ongelooflijke druk op schouders van ouders waar nog geen computer staat thuis of nog geen snelle internetverbinding is.
=>=>=> Toekomstige leerkrachten: Vraag in begin van het jaar naar computer en internetaansluiting bij je leerlingen. En pas je opdrachten hieraan aan!!!