PDA

Bekijk de volledige versie : Kieskompas... wanneer ook voor Vlaanderen?


Barst
27th October 2006, 01:20
Kieskompas op eerste dag al naast Stemwijzer


Het Kieskompas, het alternatief voor de Stemwijzer van Trouw en de Vrije Universiteit op internet, heeft op de eerste dag 400.000 bezoekers getrokken en bijna 200.000 mensen een uitkomst gepresenteerd.


De website kieskompas.nl bleek gisterochtend zo populair – met op de piek zestig bezoekers in een seconde - dat sommige gebruikers met vertraging te maken kregen bij het invullen van de politieke vragen. Om het spitsverkeer aan te kunnen, moesten drie webservers worden bijgeplaatst bovenop de beschikbare vier.

De Stemwijzer had eerder al laten zien dat dit soort hulpmiddelen voor kiezers bij de komende Tweede-Kamerverkiezingen populair zijn. De dertig stellingen op die site werden de eerste anderhalve dag 325.000 maal geraadpleegd. Het Kieskompas is nu op weg naar dezelfde score.

De makers van de Stemwijzer, het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), zeggen blij te zijn met de komst van een concurrent. ,,Dat houdt ons scherp’, aldus Nel van Dijk, IPP-directeur.

Van Dijk verwerpt de de kritiek die politicoloog André Krouwel gisteren op de Stemwijzer uitte. De universitair docent van de Vrije Universiteit, die meewerkte aan de ontwikkeling van het Kieskompas, vindt de Stemwijzer te simpel van opzet. De klacht van Krouwel, die gisteren overigens ten onrechte in deze krant werd aangeduid als hoogleraar, is ondermeer dat in dit laatste systeem de deelnemer niets leert over zijn positie in het politieke landschap en zijn ook geen inzicht krijgt in zijn houding ten opzichte van lijstrekkers..

Van Dijk typeert op haar beurt het Kieskompas als een ’spelletje mastermind voor intellectuelen’. Zij denkt dat veel mensen deze toepassing te ingewikkeld vinden. Bovendien beseffen mensen volgens Van Dijk terdege dat zij bij de Stemwijzer niet het complete plaatje krijgen.


Het Kieskompas

Wie een uitgebreid steminzicht wil krijgen, surft naar www.kieskompas.nl . De nieuwe website die de Vrije Universiteit Amsterdam samen met deze krant lanceert.

Het Kieskompas laat zien welke partij het dichtst bij de deelnemers staat, maar verschaft bovenal meer inzicht in waar de deelnemer staat in het politieke landschap. Het geeft bijvoorbeeld meer helderheid over hoe mensen tegenover de leiders en prominente politici binnen de partijen staan. Daarbij draait het om de kundigheid en de betrouwbaarheid van mensen als premier Balkenende en de fractievoorzitters .


Trouw, 27/10-2006

Barst
27th October 2006, 02:17
[FONT=Trebuchet MS]Vermoedelijk krijg je de 'beste' resultaten als Belgische kiezer wanneer je bij sectie drie ('opinies over Nederlandse politici') overal klikt op 'geen mening', tenzij je de politicus in kwestie voldoende zou kennen uiteraard...

Nieuw voor mij is een positionering in het politieke landschap middels een tweedeling over X-as (links-rechts) en een Y-as (conservatief-progressief). Tot een jaar of tien geleden werden deze twee assen nl. met elkaar vereenzelvigd (waarbij welteverstaan: links=progressief/rechts=conservatief).

Toch een aanrader...[/FONT]