PDA

Bekijk de volledige versie : Criminelen in hele EU op te sporen


Barst
26th October 2006, 02:40
Criminelen in hele EU op te sporen


De tien nieuwe lidstaten van de EU gaan vanaf 2008 volwaardig criminele informatie uitwisselen met de andere lidstaten. Inlichtingendiensten mogen niet meekijken.


Dat is de uitkomst van stemmingen, gisteren in het Europees Parlement in Straatsburg, over het nieuwe ‘Schengen Informatie Systeem’ (SIS II). Dit treedt in werking met de vernieuwing van het Schengenverdrag, dat de binnengrenzen nu nog slechts tussen een beperkt aantal lidstaten opheft. Vanaf 2008 geldt dat voor alle EU-lidstaten, iets waarop de tien landen die in 2004 bij de EU kwamen ongeduldig wachten.

SIS II moet helpen om ondanks de open grenzen toch effectief op te treden tegen grensoverschrijdende criminaliteit, mensensmokkel en illegale wapenhandel. Het is een databank over goederen en personen die door de landen wordt gevoed en door een centrale Beheersautoriteit wordt bijgehouden. Wordt er bijvoorbeeld in Nederland een auto gestolen die later opduikt in een ander Schengen-land, dan is de eigenaar snel te vinden.

SIS II bevat ook biometrische gegevens, zoals vingerafdrukken. Het systeem kan niet alleen gelijksoortige gegevens aan elkaar koppelen, maar ook gegevens van verschillende aard, zoals auto’s aan personen.

Het Europees Parlement heeft gehamerd op het belang van privacy. PvdA-europarlementariër Edith Mastenbroek wil dat de landen hiervoor met een speciale EU-richtlijn worden gebonden. Het parlement beperkt de toegang tot het systeem tot autoriteiten belast met grensbewaking, politie, douane en het gerecht.

Een verzoek van de lidstaten om ook de inlichtingendiensten toe te laten, ving bot. „Je kunt niet eerst strengere eisen stellen aan de persoonsgegevens en dan toch informatie geven aan instanties die onder geen enkele toezicht voor de privacy staan”, zegt Carlos Coelho, rapporteur in het parlement.

De lidstaten kunnen nog met wijzigingen komen. Maar de Finse voorzitter van de Raad van de lidstaten verwacht dat de kogel door de kerk is met deze stemming. Overigens was de opening van de binnengrenzen oorspronkelijk volgend jaar gepland, maar de lidstaten vinden dat nu te snel. In december ontvouwen de ministers van justitie en binnenlandse zaken een tijdpad voor het opheffen van de grenscontroles.


Trouw, 26-10-2006