PDA

Bekijk de volledige versie : Nederlandstalig onderwijs groeit in Brussel


wim leenaerts
25th October 2006, 20:05
Nederlandstalig onderwijs groeit in Brussel

BRUSSEL - Het Nederlandstalige onderwijs in Brussel wordt steeds populairder. Ook dit jaar was er een toename van het aantal scholieren. In het middelbaar en basisonderwijs is er een toename van het aantal scholieren met ruim anderhalf procent. Het kleuteronderwijs trekt 140 kinderen meer aan.
Minister Guy Vanhengel (VLD) maakt zich sterk dat de hoge kwaliteit van het Nederlandstalig onderwijs de beste waarborg blijft voor een stevige verankering van Vlaanderen in de hoofdstad.

Bron: www.destandaard.be

Wouter
25th October 2006, 20:41
En hoeveel procent van die scholieren zijn effectief Nederlandstalig? Ask Mary, die heeft nog in Brussel lesgegeven op een Nederlandstalige school. De helft van haar leerlingen verstond geen woord van wat ze zei.

wim leenaerts
25th October 2006, 20:46
[QUOTE=Wouter]Ask Mary, die heeft nog in Brussel lesgegeven op een Nederlandstalige school. De helft van haar leerlingen verstond geen woord van wat ze zei.[/QUOTE]
Misschien dat die mannen daar net zitten om Nederlands te leren ;)

Wouter
25th October 2006, 22:01
Akkoord, maar als ze geen Nederlands kennen, en velen van hen ook niet eens deftig Frans (pak één derde van die klas of zelfs meer) dan is het niet bepaald makkelijk lesgeven. Uiteindelijk moest Mary vaak tot de conclusie komen dat ze in het Frans les moest gaan geven om de boodschap iet of wat duidelijk te maken. Als je je in het Nederlands niet verstaanbaar kan maken naar de leerlingen toe, als ze je bekijken met een gezicht van 'wat is die aan het zeggen ik snap er niks van', dan ga je op den duur zoveel tijd en energie kwijtraken aan het overbruggen van dit communicatieprobleem en te weinig tijd kunnen besteden om het leerplan er grondig door te jagen. Just my two cents.

wim leenaerts
25th October 2006, 22:09
[QUOTE=Wouter]dan ga je op den duur zoveel tijd en energie kwijtraken aan het overbruggen van dit communicatieprobleem en te weinig tijd kunnen besteden om het leerplan er grondig door te jagen.[/QUOTE]
Ook waar, maar het communicatieprobleem moet natuurlijk wel verholpen worden.
Ik vermoed dat dit wel zo goed als kan gebeurt, maar uiteraard zou de directie niet-Nederlandstalige leerlingen samen moeten zetten zodat er lessen Nederlands kunnen uitgewerkt worden adhv de methodes van NT2.
Een halve klas anderstaligen en de andere helft Nederlandstaligen kan inderdaad wel wat moeilijk zijn, aan de school om daar initiatieven voor te voorzien dan zou ik zeggen.

Barst
25th October 2006, 23:21
[FONT=Trebuchet MS]Dit weekend nog een lang gesprek gehad met een oud-collega die inmiddels al een jaar of acht les geeft aan 'den athenée' van Ukkel, nederlandstalig onderwijs welteverstaan...
Situatie idd zo dramatisch als Wouter voorstelt: kennis van het Nederlands ronduit schabouwelijk, en bestuur heeft hier eigenlijk helemaal geen antwoord op, aangezien de fetish van het aantal (inschrijvingen) onaantastbaar blijft! :slash:
Verder ook het welhaast 'klassieke' migrantenprobleem met het onderwijs: betrokkenheid van ouders op het onderwijs zo goed als nul, en bijgevolg interesse voor taal ergens rond het vriespunt. :doh:
Weet echt niet goed meer hoe we dat probleem ooit nog 'deftig' opgelost krijgen :( [/FONT]

Barst
27th October 2006, 21:54
Gezocht: onderwijs op niveau in Brussel


HET aantal inschrijvingen in het Brussels Nederlandstalige onderwijs is weer gestegen en dat is voor sommigen de aanleiding om een hoge borst op te zetten. Aan de andere kant slagen we er niet om allochtone leerlingen tot een aanvaardbaar niveau te tillen en bestaat er een grote kloof tussen de resultaten van autochtone en allochtone leerlingen.


Minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke is zich daar blijkbaar zeer goed van bewust en stelt een aantal maatregelen voor om de achterstand goed te maken (DS 25 oktober) . De meeste maatregelen die worden aangehaald zullen echter niet volstaan.

Sta me toe een iets (en misschien te ongenuanceerd) negatiever beeld te schetsen van het Brussels onderwijs. Heel wat leerlingen in het eerste jaar van het secundair onderwijs hebben een leesvaardigheidsniveau van het vijfde leerjaar lager onderwijs, sommigen zelfs een technisch leesniveau van het vierde leerjaar. Die kinderen begrijpen heel weinig en kunnen zich amper in goed Nederlands uitdrukken.

De inspanningen van veel gemotiveerde leerkrachten en wat extra uurtjes kunnen die achterstand niet goedmaken, met als gevolg dat allochtone leerlingen afhaken in het ASO en in het TSO of BSO terechtkomen. Een aantal zal daar op zijn plaats zitten, maar anderen zullen daar alleen zitten vanwege hun taalachterstand. Hadden die kinderen meteen voor het Franstalige onderwijs gekozen, dan zouden ze misschien wel een ASO-niveau aankunnen en zou hun toekomst er mogelijk anders uitzien.

Het is niet mijn bedoeling stenen te werpen naar het lager onderwijs - de mensen daar doen meer dan hun uiterste best en bereiken mooie resultaten - alleen is de vooruitgang niet voldoende om zelfs met extra ondersteuning in het eerste jaar van het secundair te kunnen volgen. Om de toekomst van die taalarme kinderen niet helemaal te hypothekeren moeten we het lef en de mogelijkheid hebben om stop te zeggen wanneer uit de testen blijkt dat de kinderen een te grote taalachterstand hebben.

Zouden we die kinderen geen grote dienst bewijzen door een overgangsjaar in te lassen tussen de lagere school en het secundair, waar ze apart een taalbad Nederlands kunnen nemen en een volledig schooljaar hebben om hun achterstand weg te werken? In theorie bestaat die mogelijkheid wel via het Brussels curriculum, maar ze wordt nauwelijks toegepast en draait vooral op heel enthousiaste leerkrachten en minder op structurele steun.

Daarnaast moeten we ook de ouders kunnen bereiken om hen duidelijk te maken dat een keuze voor het Nederlands ook van hen een engagement vraagt. Als de ouders geen Nederlands begrijpen, als er thuis nooit eens naar Ketnet wordt gekeken, als er alleen maar Frans of andere talen gelezen en beluisterd worden, zal het voor een gemiddeld begaafde allochtone leerling op school heel moeilijk worden. Allochtone welzijnswerkers kunnen op huisbezoek gaan om de ouders wat schoolcultuur bij te brengen en hen te begeleiden bij het leerproces van hun kind. Alleen, bestaan die welzijnswerkers en zijn er voldoende?

Mijn oudste zoon zit nu in het zesde leerjaar en we moeten volgend jaar een secundaire school kiezen. Ik begin me met pijn in het hart af te vragen of een Brusselse secundaire school wel die kwaliteit kan bieden die ik verwacht. Stel dat hij in een homogene klas terechtkomt van anderstaligen, wie kan me dan garanderen dat hij in die groep wordt opgenomen en dat het onderwijs nog op niveau is? Ik durf er alvast mijn hand niet meer voor in het vuur steken.

Luc Verbrugge (De auteur woont in Brussel en is leraar in het Brussels Nederlandstalig onderwijs.)


DS, 27-10-2006