PDA

Bekijk de volledige versie : ,,Nu moet Di Rupo zijn moed tonen''


Barst
24th October 2006, 18:40
,,Nu moet Di Rupo zijn moed tonen''


,,In de komende weken zullen we kunnen vaststellen of Elio Di Rupo al dan niet een groot politicus is'', zegt Jean-Marc Nollet, secrearis van Ecolo. ,,De taboes moeten sneuvelen.''


De schandalen rond de PS in Charleroi slepen nu al een jaar aan, en de crisis is na de aanhouding van burgemeester Jacques Van Gompel dieper dan ooit voorheen. Voor Ecolo-secretaris, kamerlid en gemeenteraadslid in Charleroi Jean-Marc Nollet is dat geen verrassing. ,,Als het al zo lang duurt, komt dat omdat de PS-top tot nu toe niet het lef heeft om naar het hart van het probleem te gaan. Er zijn her en der al wel zekeringen vervangen, zoals de schepenen Lucien Cariat en Claude Despiegeleer, maar de stoppen zullen blijven springen als je niet ook het zekeringenbord vervangt. En dat zekeringenbord, dat is Jean-Claude Van Cauwenberghe.''


Voorlopig kan het gerecht hem nochtans weinig in de weg leggen.

Juridisch is dat juist, maar ik redeneer politiek, en dan moet je een andere conclusie trekken. Van Cauwenberghe is de voorzitter van de USC, de unie van de socialisten in Charleroi. Hij heeft alle feiten mogelijk gemaakt die nu aan het licht komen. Hij trekt achter de schermen aan de touwtjes. Zelfs nu alle schepenen ontslag moeten nemen, is hij de enige die aanblijft.


Dat wordt moeilijk, want Van Cau lijkt wel helemaal terug.

Het is juist dat vele mensen hem als untouchable beschouwen. Maar om uit de crisis te raken, zal de PS toch taboes moeten laten vallen, het systeem-Van Cau durven doorbreken. Vernieuwen is de enige oplossing. De partij moet jonge mensen, die los staan van het systeem-Van Cau, een kans geven.


Helaas hebben vernieuwers als Ingrid Colicis en Eric Massin het niet goed gedaan bij de gemeenteraadsverkiezingen.

De anciens controleren de partij nog altijd, zoveel is duidelijk. Ze controleren zelfs de militanten. Als mensen als Colicis en Massin het zo slecht hebben gedaan, is dat alleen te verklaren doordat het partijapparaat het ordewoord heeft gegeven om niet voor vernieuwers te stemmen. En dat heeft gewerkt.


Wat is uw raad aan PS-voorzitter Elio Di Rupo?

Durf de confrontatie met Van Cauwenberghe aan te gaan. Als Di Rupo Wallonië en het land een betere toekomst wil geven, moet hij beginnen in Charleroi. Als hij daar niet durft ingrijpen, zal hij nergens slagen. Vorig jaar had Di Rupo nog een excuus. Toen was het voor hem statutair niet mogelijk om in te grijpen. Dat is intussen veranderd. Hij moet nu ook van die nieuwe mogelijkheid gebruik durven te maken.

We zullen in de komende maanden kunnen zien of Elio Di Rupo al dan niet een groot man en politicus is. Het voorbije weekend heeft hij zich weggestoken in Parijs. Hopelijk is dat straks anders.


Hoe lang kan deze crisis nog aanslepen?

Ik denk dat ze nog tot lang na 4 december ( wanneer de nieuwe schepencolleges moeten aantreden, red. ) kan duren, zeker als Di Rupo niet durft op te treden. Er is in Charleroi al wel een nieuwe tripartiete coalitie gevormd, maar die heeft alleen een politiek akkoord over een programma, niet over de verdeling van de mandaten. Het kan dus nog altijd veranderen, zoals bijvoorbeeld in Binche is gebeurd.

In elk geval is het voor mij uitgesloten dat een van de oud-schepenen straks burgemeester wordt. Ze hebben nu collectief ontslag genomen, dus collectief hun verantwoordelijkheid opgenomen voor wat is gebeurd. Dat maakt dat ze niet meer in aanmerking komen.


Er blijft dan weinig keuze over.

Er zijn nog genoeg andere zekeringen op het bord. De PS moet nu een keuze durven maken. Wat wordt er bijvoorbeeld niet mogelijk als de partij beslist om de afdeling in Charleroi maar in twee te verdelen? Als de PS voortdoet met de goede helft, verliest ze in Charleroi een beetje, maar stelt ze de toekomst van Charleroi en heel Wallonië veilig. Als ze niets doet, verliest ze ook en wordt niemand er beter van.


DS, 24-10-2006

Barst
28th October 2006, 03:20
Het einde van de omerta in Charleroi


Het gerecht in Charleroi wordt overspoeld door getuigenissen over gesjoemel en fraude. Op dit moment zijn er al 42 dossiers geopend.


In het gerechtsgebouw van Charleroi is de stroom getuigen niet meer te stoppen. De omerta die de stad jarenlang in de ban hield, lijkt doorbroken. Elke dag komen mensen onregelmatigheden melden.

,,Op dit moment zijn er al 42 dossiers geopend'', verklaren procureur Christian De Valkeneer en substituut Catherine Badot in een gesprek met De Standaard . Samen met vier substituten van de financiële sectie vervolgen ze de stroom schandalen. In totaal zijn 76 speurders de malversaties aan het uitspitten.

,,Elk dossier geeft aanleiding tot nieuwe dossiers'', aldus De Valkeneer. Tot september van dit jaar ging alles over intercommunales, vzw's en semi-overheidsinstellingen die rond de stad cirkelen. Nu wordt het gesjoemel in de stad zelf onder de loep genomen.

De magistraten werden al verschillende keren door politici op de korrel genomen. Vorig weekend haalde Jean-Claude Van Cauwenberghe, de gewezen minister-president en sterke man van de lokale PS, nog zwaar uit. ,,Jacques Van Gompel heeft 18.000 stemmen. Eén rechter haalt hem onderuit zonder debat en maakt willens en wetens een einde aan zijn politieke carrière. Als democraat heb ik daar een echt probleem mee.''

De magistraten ontkennen dat justitie een groot plan heeft om de politiek aan te pakken. ,,Op een bepaald moment liet een aantal politici, zoals burgemeester Van Gompel, naar buiten toe verstaan dat ze van niets wisten. Volgens hen waren het de ambtenaren die uit de bocht waren gegaan. Maar dat strookt niet met wat wij ontdekten.''

De Valkeneer en Badot benadrukken dat ze bij de aanhouding van de burgemeester niet over een nacht ijs zijn gegaan. ,,Het gaat hier niet over een paar kleine onregelmatigheden waarvoor we een zondebok zoeken. Er is hier sprake van serieuze feiten.''

Volgens de procureur is er een nieuwe dynamiek op gang gekomen in Charleroi. ,,Mensen voelen blijkbaar de behoefte om te getuigen.'' Voor een stuk is dat natuurlijk ook een berekende zet. ,,Veel mensen denken waarschijnlijk dat het beter is om nu zelf naar het gerecht te stappen, dan dat ze over een paar weken of maanden verplicht worden om uitleg te komen geven.''

,,Veel mensen durfden in het verleden gewoon niet te getuigen'', stelt Badot. ,,Waarschijnlijk hing dat samen met het politieke klimaat. Wie van ver of dicht betrokken is bij deze dossiers heeft op een of andere manier wel iets te danken aan een politicus. In bepaalde milieus werd wat gebeurde blijkbaar als normaal beschouwd.''

Tot nog toe blijft justitie dossiers openen. ,,Misschien zullen we ze niet allemaal kunnen behandelen. We zullen in elk geval prioriteiten moeten stellen. Maar op het parket moeten toch minstens sporen blijven van alle feiten die gemeld worden. Daarna zullen we zien welke middelen we aan welke zaak moeten en kunnen toewijzen.''

Het zal in elk geval geen jaren duren vooraleer de eerste beschuldigden zich voor de rechtbank zullen moeten verantwoorden. De Valkeneer en Badot hopen de eerste dossiers al in het najaar van 2007 voor de rechtbank te kunnen brengen.


DS, 28-10-2006