PDA

Bekijk de volledige versie : Georgië heeft geen geweld in de zin


Barst
24th October 2006, 01:33
Georgië heeft geen geweld in de zin


Tbilisi, 23 okt. Georgië is „zeker, absoluut, categorisch niet van plan welke militaire confrontatie dan ook" te beginnen om de separatistische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië terug te krijgen. Saakasjvili reageerde op beschuldigingen van de Russische president Vladimir Poetin. Saakasjvili onderstreepte dat Georgië bereid is tot een dialoog met Rusland.


Poetin beschuldigde Georgië tijdens een top met de Europese Unie, vrijdag in het Finse Lahti, van plannen „een bloedbad” aan te richten om de afgescheiden regio’s terug te krijgen. „Dat is niet het geval. Het is absurd. We hebben geen oorlog nodig”, zo reageerde Saakasjvili zaterdag. „Georgië staat vandaag in het centrum van de discussies van de Europese Unie, waar vroeger niemand wist waar Georgië op de landkaart te vinden was. (-) Georgië’s strategie voor de lange termijn is simpel. Een snelle oplossing zou alleen diegenen goed uitkomen die moeilijkheden willen.”

Volgens de Georgische president leiden Russische sancties tegen Georgië tot „een heel gevaarlijke situatie”. Het conflict met Rusland, aldus Saakasjvili, houdt verband met de Georgische pogingen zich als onafhankelijk land uit de schaduw van Moskou los te maken.

Het conflict tussen Georgië en Rusland was zaterdag onderwerp van gesprek tijdens het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice aan Moskou. Rice riep de twee partijen op „het hoofd koel te houden”, omdat „dit soort conflicten snel uit de hand kan lopen”.

De al vijftien jaar bestaande conflicten tussen Rusland en Georgië bereikten onlangs een nieuw stadium toen in Georgië vier Russische officieren werden gearresteerd wegens spionage voor Rusland. Hoewel ze al na een paar dagen werden vrijgelaten, besloot Rusland tot vergaande sancties tegen Georgië. Het sloot de grenzen met Georgië – ook voor de overmaking van geld door in Rusland werkende Georgiërs – en begon met de deportatie van Georgische illegalen. Tot dusverre zijn meer dan achthonderd Georgiërs gedeporteerd. (AP, AFP)


NRC, 23 oktober 2006