PDA

Bekijk de volledige versie : Het Bulgaarse maatje van Marie-Rose Morel


Barst
21st October 2006, 17:54
Het Bulgaarse maatje van Marie-Rose Morel


Het was een mooie avond vorig jaar in november in Wenen, zo schreef het Vlaams Belang op zijn site. De kameraden van de Oostenrijkse FPÖ organiseerden een meeting van Europese extreem-rechtse partijen, en het werd ,,onder meer een interessante kennismaking met parlementsleden uit Roemenië en Bulgarije, beiden landen die wellicht in 2007 volwaardig de Europese Unie komen vervoegen'', aldus het Belang op zijn site.


Vlaams Belang-politica Marie-Rose Morel zit op een van de foto's breed te stralen naast Volen Siderov (50), de meest besproken kandidaat bij de presidentsverkiezingen in Bulgarije zondag.

Siderov leidt de extreem-rechtse partij Ataka . Uitspraken van Siderov zijn dat ,,Bulgarije nog altijd onder Turkse heerschappij staat'' en dat ,,ze van de Roma-zigeuners zeep zouden moeten maken''.

In een boek hekelde hij ook ,,de leugens dat de gaskamers zogezegd miljoenen joden uitroeiden''. Zijn vaderland Bulgarije noemt hij wel eens een ,,joodse kolonie''.

Wat Siderov in de oude communistische tijden heeft gedaan, is onduidelijk. Na een opleiding fotografie zou hij voor het Nationaal Literatuurmuseum hebben gewerkt. Volgens sommigen was hij ook als fotograaf voor de communistische geheime dienst actief.

Na de val van de Berlijnse Muur ging Siderov de journalistiek in en belandde uiteindelijk in zijn eigen tv-show Ataka op de commerciële televisie. De racistische boodschappen die hij daar kon verspreiden, leidden hem rechtstreeks naar de politiek.

Vorig jaar haalde hij met zijn partij - genoemd naar zijn tv-programma - acht procent van de stemmen.

Bij de presidentsverkiezingen van zondag is zittend president Georgi Parvanov van de regerende socialistische partij de topfavoriet. Politiek nieuweling Volen Siderov staat in de peilingen tweede met twintig tot vijfentwintig procent van de stemmen. Democratisch rechts is in Bulgarije te versplinterd om Siderov veel concurrentie aan te doen.

Bulgarije treedt op 1 januari 2007 toe tot de Europese Unie. De nachtmerrie van Bulgaarse democraten is dat de aanloop naar die toetreding wordt verstoord door een scenario zoals zich dat in 2002 in Frankrijk voordeed. De zittende president Jacques Chirac kreeg toen verrassend in de tweede ronde de uiterst-rechtse ,,protestkandidaat'', Jean-Marie Le Pen, als uitdager. Haalt president Parvanov zondag niet de volstrekte meerderheid, dan staat Bulgarije tot de tweede ronde, de volgende zondag, een week internationaal te kijk met een presidentskandidaat die van zigeuners zeep wil maken.

Hij heeft gelukkig wel uitstekende contacten in Vlaanderen.


DS, 21-10-2006 (jdc)