PDA

Bekijk de volledige versie : Gezinshereniging voor Marokkaanse Belg moeilijker


Barst
21st October 2006, 17:37
Gezinshereniging voor Marokkaanse Belg moeilijker


Gezinshereniging wordt ook moeilijker voor buitenlanders die Belg zijn geworden.


Een Marokkaanse man die in België woont, haalt een bruid uit Marokko. Zij komt via huwelijk naar België. Een jaar later laat ze ook haar ouders, broers en grootouders overkomen naar België. Haar broers halen op hun beurt familie naar België.

In het kader van gezinshereniging kwamen vorig jaar 31.342 buitenlanders naar België, dat is meer dan het dubbele van het aantal asielzoekers.

In de nieuwe asielwet die vóór de zomer werd goedgekeurd werd de deur naar België een klein beetje dichtgedaan. Partners moeten minstens 21 jaar zijn om naar België over te komen, om gedwongen huwelijken te voorkomen.

De persoon die aan de basis ligt van gezinshereniging of gezinsvorming door huwelijk moet over voldoende en stabiele inkomsten beschikken. En hij/zij moet een ziektekostenverzekering hebben, om te vermijden dat de buitenlanders die hier aankomen meteen bij het OCMW aankloppen.

Maar de strengere voorwaarden gelden volgens de nieuwe asielwet alleen voor niet-EU-burgers. Dus niet voor Fransen, Duitsers, maar ook niet voor Marokkanen of Turken die ondertussen Belg waren geworden.

In de kamercommissie Binnenlandse Zaken protesteerde Nahima Lanjri (CD&V) daartegen, want in driekwart van de gevallen van gezinshereniging gaat het net om die ,,nieuwe'' Belgen.

De federale regering werkt nu aan bijkomende veranderingen aan de asielwet. De strengere voorwaarden voor gezinshereniging zouden toch voor Belgen gelden. Dus ook voor de Marokkaan die Belg is geworden.

De Raad van State heeft het wetsontwerp al goedgekeurd, binnenkort komt het in het parlement.

Lanjri is opgetogen. ,,De wet die we gemaakt hadden, was een lege doos. Een maat voor niets. Deze hervorming is positief.''

Voor de EU-burgers gelden de strenge regels nog altijd niet. Europa verbiedt dat. Maar Europa verbiedt niet dat een land aan de eigen onderdanen strengere regels oplegt.

Het Vlaams Minderhedencentrum vindt dat een ,,omgekeerde discriminatie''.

,,Voor Belgen gelden strengere regels dan voor de andere EU-burgers. Wij vinden dat zoiets niet kan. We hebben aan de leden van het kernkabinet onze opmerkingen overgemaakt.''

Lanjri begrijpt de verontwaardiging van het Minderhedencentrum: ,,Een regel die maar voor een heel klein groepje mensen geldt, is ook niet eerlijk. Nederland heeft in het kader van gezinshereniging ook strengere regels voor zijn eigen onderdanen dan voor de EU-burgers. Misschien dat ze op de duur in Europa gaan nadenken en de regels voor iedereen even streng maken.''


DS, 21-10-2006