PDA

Bekijk de volledige versie : Ramadan doet niet vermageren, wel integendeel


Barst
20th October 2006, 18:40
Ramadan doet niet vermageren, wel integendeel


Van de ramadan val je niet af. Integendeel, je komt er gemiddeld enkele kilootjes van bij. Dat zegt diëtiste Isabelle Heyens van het Centrum voor voedings- en dieetadvies van de Gentse Universiteit. "Je lichaam schakelt over op overlevingsstrategie en gaat trager verbranden, ook nadat je gestopt bent met vasten. Dan verdik je".


Tijdens de ramadan, de vastenmaand van de moslims, mag er niet gevreeën, gegeten of gedronken worden tussen zonsopgang en -ondergang. 's Avonds wordt er aan soms rijkelijk gevulde familietafels aangeschoven. Vasten is één van de geboden van de moslims en is bijgevolg verplicht voor gezonde moslims. Er zijn uitzonderingen, zoals voor zieken of reizigers.

"Je geeft eigenlijk een verkeerd signaal aan je lichaam", zegt Heyens. "Het moet blijven functioneren zonder ook maar één calorie binnen te krijgen en dus gaat het trager verbranden. Zodra je weer eet, neemt je gewicht veel sneller toe omdat het verbrandingsproces niet zo snel weer op gang komt. Als je jaar na jaar vast, onthoudt je lichaam dat en zal het allengs trager verbranden".

Deze reactie is wat in dieetkringen het befaamde "jojo-effect" wordt genoemd. Hetzelfde probleem manifesteert zich bij sappen- en crashdiëten, zegt Heyens. Bij dat laatste krijgt het lichaam dagelijks amper 500 calorieën binnen. "Men valt heel snel af, maar het lichaam onthoudt heel goed. Wij zitten op ons centrum met een hele groep obese patiënten, die herhaalde pogingen ondernomen hebben om snel veel af te vallen. Daar valt weinig aan te doen".

In Afrika wordt de ramadan niet zelden omschreven als "dorstmaand". Het verbod tot drinken overdag is volgens Heyens vanuit medisch oogpunt "moeilijk aan te bevelen". "Opnieuw, ik respecteer de ramadan vanuit geloofsovertuigingen, maar iedereen moet per dag toch minstens anderhalve liter water drinken. Dat haal je onmogelijk in tijdens de avond. Zeker voor mensen met (sluimerende) nierproblemen is zoiets nefast".
(Belga 16:54)


Blog DM, 20-10-2006