PDA

Bekijk de volledige versie : Voedselafdruk


Barst
18th October 2006, 21:31
http://www.voedselvoetafdruk.be/

Hanne VG
21st February 2008, 14:30
Ik had een voedselafdruk van 1,72 ha. Dit wil zeggen dat ik 1,72 ha inneem in de consumptiemaatschappij. Mijn voedselafdruk was nog hoger dan de gemiddelde Belg, die een voedselafdruk heeft van 1,36 ha. De duurzame voedselafdruk lag maar op 0,90 ha!

Enkele tips om je voedselafdruk te verkleinen:
1) Kies voor producten uit de biologische en biologisch-dynamische landbouw.
- beter voor je gezondheid
- minder vervuiling
- goed voor de natuur

2) Kies vaker groente en fruit van het seizoen en bewaargroenten.
- spaart energie
- minder verpakking nodig
- zelfs in de winter nog keuze uit 20 groenten

3) Let op land/regio van herkomst: hoe dichterbij hoe beter- minder vrachtverkeer op de weg
- minder uitstoot van het gevaarlijk fijn stof (minder smog!)
- hoe rechtstreekser je koopt hoe meer de boer eraan verdient.

4) Eet minder vlees en zuivel, en meer plantaardig
- Eén kilogram vlees vergt 4 tot 15 kilo veevoeder
- De productie van vlees is enorm milieubelastend en draagt bij aan het broeikaseffect, verzuring, waterschaarste en -vervuiling, verlies aan biodiversiteit.
- Dierlijke producten bevatten meer chloorhoudende schadelijke stoffen als DDT en dioxines.

5) Let op dierenwelzijn
- Vermijd vlees van dieren die in de bio-industrie onder wantoestanden worden gekweekt.
- Geef dieren de aangepaste ruimte.

6) Kook en koop op maat.
- Gemiddeld per huishouden wordt per jaar voor 250 euro aan voeding weggegooid. Veel hiervan is vermijdbaar: teveel ingekocht, teveel gekookt of te lang bewaard.
- Eet eens meer je groentjes rauw. Probeer eens koolrabi te raspen: overheerlijk! Let op: warmoes en enkele andere groenten zijn niet eetbaar rauw.

7) Kies verse en volwaardige producten.
- Vers is gezond
- Volwaardig betekent meer voedingsstoffen
- Spaart energie bij de productie.

8) Kies voor eerlijke handel/ fair trade
- Een betere prijs voor de producent
- Steeds vaker ook milieu-eisen
- Betere arbeidsonmstandigheden

9) Vermijd genetische manipulatie.
- Bio-producten zijn er vrij van.

Karen 01
21st February 2008, 16:10
Ik heb een voetafdruk van 1,31 ha. Daar verschiet ik wel van, ik had verwacht dat ik hoger zou liggen dat het gemiddelde. En ja, ik heb alles eerlijk ingevuld. Maar ik denk dat ik er dan alleen maar fier over kan zijn.

wim leenaerts
21st February 2008, 17:55
Je Voedsel Voetafdruk is 1.05 hectare
En dat is eigenlijk maar alleen omdat ik zo eerlijk ben geweest de huidige situatie te nemen met mijn moeder aan het fornuis :D
Ze wordt soms nogal knettergek van mijn gezaag, maar toch luistert ze nog niet altijd naar mij :rolleyes:
Dus als IK inkopen deed en het eten bereidde zat ik volgens mij wel onder de 0.90 enkel en alleen uit principe.