PDA

Bekijk de volledige versie : Vandenbroucke haalt zwaar uit naar CD&V/N-VA


Barst
17th October 2006, 09:42
Vandenbroucke haalt zwaar uit naar CD&V/N-VA


Frank Vandenbroucke (sp.a) had een paar lieve woorden voor minister-president Leterme, maar toch vooral een paar striemende waarschuwingen.


In het interviewboek van De Morgen-journalist Filip Rogiers mist Vandenbroucke vooral een duidelijke stellingname van Leterme over wat hij bij de volgende staatshervorming wil bereiken. "CD&V zal, zoals alle andere partijen, meer klaarheid moeten scheppen over het programma waarmee men wil besturen na de federale verkiezingen", zei hij in zijn inleiding, die afgedrukt staat in deze krant.

Vandenbroucke heeft daar zelf wel een idee over: de staatshervorming moet vooral sociaal-economisch zijn. Dat betekent dan wel dat Vlaanderen behalve de 'lusten' ook een deel van de 'lasten' van de staat moet overnemen. Want als er nieuwe bevoegdheden overgeheveld worden, zal het geld niet noodzakelijk mee verhuizen. Dat de federale regering steeds harder moet zoeken naar geld, terwijl de Vlaamse regering in het geld zwemt, kan immers niet blijven duren. "Wie vandaag in de Vlaamse regering politiek bedrijft, beleeft een luxueus intermezzo", stelt de sp.a-topminister scherp.

De tweede waarschuwing van Vandenbroucke gaat over de N-VA. Met het kartel op zich heeft Vandenbroucke geen problemen, maar "een belangrijke uitdaging voor Leterme is dat N-VA niet zijn verzameling Happarts wordt". Vandenbroucke verwijst daarmee naar oud-PS-voorzitter Guy Spitaels, die op het hoogtepunt van zijn macht 'gegijzeld' werd door een dure symbolenstrijd, opgedrongen door de door zijn partij ingelijfde José Happart.

Leterme kan zich alvast in het eerste deel van Vandenbrouckes kritiek vinden. "We moeten duidelijker positie innemen en ik denk dat binnenkort ook te kunnen doen." Over N-VA maakt hij zich minder zorgen. "Wat Vandenbroucke niet begrijpt, is dat wij vanuit Vlaanderen redeneren. Wat kan België doen voor Vlaanderen, dat is ons uitgangspunt."

Een woedende N-VA-voorzitter Bart De Wever noemt de opmerkingen van Vandenbroucke 'ongepast'. "De socialisten zeggen dat we niet met de fanfare op kop mogen lopen, maar nu moeten we wel de partituur vrijgeven. Blijkbaar is het enkel toegestaan op voorhand een witte vlag uit te steken."

En over het kartel met CD&V moet de sp.a helemaal zwijgen, vindt N-VA. "Dat Vandenbroucke zich met zijn eigen huishouden moeit, waar hij nooit bang moet zijn van een principiële stellingname van zijn kartelpartner Spirit. Nu paars zich weer rechttrekt, maken VLD en sp.a er een sport van CD&V te waarschuwen dat ze door ons op de dorpel van de Wetstraat 16 zullen sterven."


Blog DM, 17-10-2006