PDA

Bekijk de volledige versie : Zoogdieren sterven ritmisch uit


wim leenaerts
16th October 2006, 11:56
Zoogdieren sterven ritmisch uit


Zoogdieren sterven met een voorspelbare regelmaat uit, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. De mogelijk oorzaak daarvan zijn minieme variaties in de aardas en de baan van de aarde om de zon.

De Utrechtse geoloog Jan van Dam kwam tot die ontdekking nadat hij fossiele tanden bestudeerde van uitgestorven knaagdieren. Na meer dan 80.000 tanden van 132 verschillende diersoorten onder de loep te hebben genomen, ontdekte Van Dam dat knaagdierensoorten in twee golfbewegingen uitsterven. Een van de twee uitsterfgolven vond ruwweg iedere 2,4 miljoen plaats, en de andere trad ieder miljoen jaar op.

Die periodes komen exact overeen met de cycli waarin schommelingen optreden in de aardas en de baan die de aarde om de zon maakt. En dat kan volgens Van Dam geen toeval zijn. De ovaalvormige baan van de aarde is niet stabiel en ondergaat periodieke veranderingen. Hetzelfde geldt voor de aardas. Net als bij een instabiele draaitol verandert de aardas af en toe. De schommelingen zijn klein, maar hebben enorme gevolgen voor het klimaat op aarde. Op sommige plekken wordt het dan bijvoorbeeld veel kouder, of valt er meer neerslag. Soorten die deze veranderingen niet het hoofd kunnen bieden, sterven vervolgens uit, aldus Van Dam.

De knaagdieren stierven overigens niet snel en massaal uit, zoals bijvoorbeeld op de manier waarop de dinosauriërs 65 miljoen jaar geleden aan hun eind kwamen. In plaats daarvan verdwenen de knaagdieren langzaam van het toneel. Tijdens de uitsterfgolven stierven iedere 100.000 jaar ongeveer vijf soorten uit. Van Dam is ervan overtuigd dat niet alleen knaagdieren aan uitsterfgolven onderhevig zijn. Andere zoogdieren staat volgens de onderzoeker mogelijk hetzelfde lot te wachten.

Bron: www.eos.be