PDA

Bekijk de volledige versie : Wat is dat toch allemaal...


Barst
12th July 2004, 00:44
Frankrijk / 'Daar wonen alleen maar Joden'

door Pieter van den Blink, Trouw 12-07-2004


Een bende jongeren viel in de Parijse metro een jonge vrouw aan, omdat ze dachten dat ze Joods was. Ze knipten haar hoofd kaal en tekenden hakenkruisen op haar buik. De andere passagiers keken toe.


PARIJS - ,,Het zestiende arrondissement? Daar wonen alleen maar Joden!'' Met die woorden, een verwijzing naar de rijkste buurt van Parijs, ging een zestal jongens in de aanval. Hun slachtoffer was een 23-jarige vrouw, met een baby in de kinderwagen. Onder bedreiging van hun messen trokken ze de vrouw haar kleren uit, en tekenden met een dikke stift drie hakenkruisen op haar buik. 'Als aandenken' sneden ze haar een haarlok af.

De politie, die zich baseert op het verhaal van de vrouw zelf aangezien nog geen enkele getuige zich heeft gemeld, maakte het nieuws pas zaterdagavond laat openbaar. Het gebeurde vrijdagochtend. Volgens het ministerie van binnenlandse zaken is er geen reden om aan de geloofwaardigheid van de vrouw te twijfelen.

Het speelde zich af in een treinwagon die, in de tien à vijftien minuten dat het duurde, vier stations aandeed. Geen enkele andere passagier stak een vinger uit. Niemand trok aan de noodrem. En niemand gebruikte zijn mobiele telefoon. De daders, van wie ,,enkelen een Arabisch uiterlijk hadden'', gooiden bij hun vlucht de kinderwagen om, de baby viel op de grond.

President Chirac, die de dag ervoor in een toespraak had opgeroepen tot waakzaamheid en strenger optreden tegen het oplevende racisme en antisemitisme, sprak gisteren van een schandelijke daad. De premier en de minister van binnenlandse zaken sloten zich daarbij aan, en ook de rest van bestuurlijk Frankrijk deed zijn duit in het zakje. ,,Tot nu toe ongekende middelen'' moeten volgens oud-minister van Justitie Elisabeth Guigou in de strijd geworden worden, om duidelijk te maken ,,dat dit niet mag, dat het zo genoeg is.''

Hogere straffen voor anti-semitische acties zijn met een pennenstreek in de wet op te nemen. Komende week zal de ministerraad zich buigen over de oprichting van een 'Hoge Raad ter bestrijding van alle vormen van discriminatie', die zal daar aanbevelingen over kunnen doen. Maar de vraag blijft of de samenleving daarmee genezen is. In de consternatie gisteren wist niemand wat het ergste was: het antisemitisme van zes jongens 'tussen de 15 en de 20 jaar' of de afzijdigheid van de andere passagiers.

De prefect van Île-de-France (de regio rondom Parijs waar 60 procent van de anti-semitische incidenten plaatsvindt) vergeleek de houding van die passagiers al met die van het Vichy-regime dat tijdens de Tweede Wereldoorlog samenwerkte met de Duitsers bij de deportatie van Joden. Passagiers op dezelfde lijn (RER D) zeiden op de radio dat zij ook niet zouden hebben ingegrepen. Uit angst.