PDA

Bekijk de volledige versie : Wij zijn een volkspartij


Barst
14th October 2006, 13:59
BEGIJNENDIJK. Wij zijn een volkspartij


Burgemeester Verduyckt is teleurgesteld. Hij is zijn burgemeesterssjerp kwijt. Daarvoor had zijn partij (Gemeentebeleid) hem al het lijsttrekkerschap ontnomen. Stank voor dank, vond de burgemeester, en hij ging in zee met de verzamelde oppositie. Dat kartel, Samen.be, kon echter niet op tegen MGB, dat al decennia bestuurt in Begijnendijk.


De overloperij kwam slecht over bij de bevolking, vertellen de marktgangers me in café De Beganckenisse . ,,Alsof politiek alleen om de postjes gaat.'' Misschien verklaart dat de score van Vlaams Belang in Begijnendijk. De partij haalde er 10,7 procent, wat recht geeft op één zetel in de gemeenteraad.

Het waterrijke Begijnendijk bulkt van vijvers en weekendhuisjes. In een van die chaletjes woont de nummer 2 van de VB-lijst, Frank Moortgat. Een barak is een beter woord voor de berg rommel. Maar ik vind Frank niet thuis. Zijn moeder, die ook op de lijst staat, is er wel. Maar deze 80-jarige vrouw maakt me niet veel wijzer.

Op zoek dus naar de lijsttrekker, Maurice Ronsmans, die vroeger ook in een chaletje woonde, tot hij het illegale bouwwerk moest afbreken. Met zijn verzet tegen de afbraak haalde de invalide Ronsmans regelmatig de pers. Vandaag leeft hij in een huurhuisje, via het OCMW. Vlaams Belang pikte hem op om een lokale afdeling op te richten.

Ronsmans heeft aan de gedwongen afbraak een gloeiende hekel aan de socialisten overgehouden. Maar ook het 'grootkapitaal' moet het ontgelden, want dat ,,haalt de migranten naar hier om de lonen omlaag te halen''. ,,We leven in een dictatuur'', zegt hij. ,,De mensen begrijpen het cordon niet.'' Er sluipt zelfs een vleugje groen in zijn betoog. ,,Geen beton meer'', zegt hij. ,,Maar ook geen migranten meer, want we leven met te veel op een hoopje bijeen.''

De VB-lijst van Begijnendijk bestaat bijna volledig uit mensen die, om het beleefd uit te drukken, aan de rand van de maatschappij leven. Donderdagavond was er partijvergadering. We mochten er niet bij zijn, ,,want er zouden belangrijke beslissingen genomen worden''. Maar een groepsfoto mochten we wel nemen. Plaats van afspraak was Visvijver De Lelie, langs de Baalsesteenweg. Een smalle, kronkelende zandweg bracht onze fotografe naar een vuil, vochtig chaletje waar het lokale VB-bestuur bijeen zat. Ze hadden het over de coalitiegesprekken in Begijnendijk. ,,Niemand is te vertrouwen.'' En over de overwinning van Patrick Janssens in Antwerpen. ,,Het schijnt dat hij op de Meir paspoorten uitdeelde aan illegalen.''

Maar niet iedereen in het zaaltje is met zijn volle aandacht bij het gesprek. Een van de VB-leden heeft alleen oog voor de fotografe. ,,Hé, heet ding, schoon poepke'', sist hij, met een vettige knipoog. ,,Zal ik efkes meegaan naar het toilet?'' Het zaaltje barst in lachen uit, de fotografe is volkomen uit het lood geslagen. ,,Awel, wat is er? Wij zijn voor vrije meningsuiting.'' Waarna een scheldpartij volgt. En nog meer spot en vulgariteiten, tot de fotografe er, geïntimideerd, vandoor gaat. ,,Wij zijn een volkspartij'', had voorzitter Ronsmans eerder gezegd.


DS Weekend, 14-10-2006