PDA

Bekijk de volledige versie : Leuven wordt het nieuwe Bologna


Barst
14th October 2006, 13:51
Leuven wordt het nieuwe Bologna


De tweede grote Europese universiteitenconferentie, tien jaar na die van Bologna, heeft plaats in Leuven.


In 1999 ondertekenden 31 Europese landen en hun rectoren in de Italiaanse universiteitsstad Bologna een verklaring die in vijf jaar leidde tot een complete hertekening en een Europeanisering van het universitair landschap in intussen 45 Europese landen.

Om samenwerking en wederzijdse erkenning van diploma's te bevorderen, werd een gemeenschappelijke onderwijsstructuur (Bachelor-Master) ingevoerd. Bij ons leidde dit tot de verdwijning van kandidaturen en licenties, en tot het met elkaar verweven van hogescholen en universiteiten.

Minder zichtbaar, maar even ingrijpend is de optie dat de kwaliteit van het onderwijs niet langer gewaarborgd wordt door nationale overheden, maar door (internationale) accrediteringsinstellingen zoals NVAO, het Nederlands-Vlaams Accreditatie-Orgaan.

De Bologna-verklaring was voorbereid door de door oud-rector Roger Dillemans (KU Leuven) uitgeschreven Magna Charta, die een aantal universiteiten vooraf goedkeurden.

De opvolgingsconferentie die in 2009, tien jaar na Bologna, de verdere oriëntering van deze Europese aanpak moet bepalen, zal plaatshebben in Leuven, meldde de Vlaamse minister van Onderwijs, Frank Vandenbroucke (SP.A), gisteren fier. Leuven stelde zich kandidaat samen met zusteruniversiteit UCL (Louvain-la-Neuve). Vandenbroucke kreeg steun van zijn Benelux-collega's en kon zo optornen tegen de Europese Onderwijscommissaris Jan Figel, die de conferente in zijn Slovakije wilde.

Vandenbroucke zegt dat Vlaanderen nu zwaar kan wegen op de verdere oriëntering van de Europese universiteiten, de volgende tien jaar. Rector Marc Vervenne (KU Leuven) zei dat na een periode met vooral aandacht voor structuren en verbreding, nu de periode van de verdieping komt. De echte Europeanisering, weg van de kerktorenmentaliteit.


DS, 14-10-2006