PDA

Bekijk de volledige versie : Kafka²


Barst
14th October 2006, 00:20
Raad van State veroordeeld door Hof van beroep


BRUSSEL - Het Brusselse hof van beroep heeft vorige week de Raad van State veroordeeld voor ,,onwettigheden'' die gebeurd zijn tijdens de selecties van de staatsraden - de rechters in de Raad van State. Volgens het hof van beroep waren die selecties niet objectief genoeg, zo meldt RTBF vrijdag in zijn tv-journaal.


De klacht waarop het arrest is gebaseerd, werd ingediend door de advocaat en professor rechten François Jongen, die tussen 2000 en 2002 drie keer zijn kandidatuur had ingediend voor een post als staatsraad in de Raad van State. In 2000 eindigde kandidaat Jongen op de tweede plaats, en werd alleen de als eerste eindigende kandidaat benoemd. Het jaar nadien hadden dezelfde personen hun kandidatuur gestel, op één na. Zij moesten echter geen selectieproeven meer afleggen. In plaats daarvan werd een kandidate gekozen die het jaar ervoor niet weerhouden was.

Omdat Jongen vond dat de benoemingen volledig gepolitiseerd zijn, trok hij naar de rechtbank van eerste aanleg. Op 5 oktober kreeg hij gelijk van het Brusselse hof van beroep.

Bij zijn derde kandidatuur bij de Raad van State, is Jongen niet meer opgenomen in de rangschikking. Hij denkt dat zijn Ecolo-etiket - ook al is hij geen lid van de partij - hem de das heeft om gedaan.

In het arrest stelt het hof van beroep dat de Raad van State onwettigheden heeft begaan die volstaan om vast te stellen dat de beslissing volgt op ,,afwezigheid van een objectief examen''.

In België verlopen de aanwijzingen bij de administratieve rechtbanken niet volgens dezelfde objectieve procedure die onlangs door de Hoge Raad voor Justitie werd ingevoerd voor de correctionele en burgerlijke rechtbanken.

François Jongen kreeg na zijn procedure één euro symbolische schadevergoeding.


DS, 13-10-2006