PDA

Bekijk de volledige versie : EU waarschuwt voor gevolgen vergrijzing


Barst
13th October 2006, 00:21
EU waarschuwt voor gevolgen vergrijzing


De Europese Commissie heeft de lidstaten van de Europese Unie donderdag gemaand maatregelen te nemen tegen de dreigende ingrijpende gevolgen van de vergrijzing. Volgens Eurocommissaris van monetaire zaken Joaquin Almunia dreigt een 'pensioentijdbom' als er de komende jaren geen maatregelen worden genomen om de oudedagsvoorziening in een groot aantal EU-lidstaten betaalbaar te houden.


Staatsschulden

Niet alle landen zijn er even slecht aan toe. Nederland en enkele andere landen die een grote pensioenreserve hebben hoeven zich minder zorgen te maken dan landen die de pensioenen financieren uit de belasting- en premie-opbrensten. Onder de landen die dat systeem hanteren zijn er bovendien enkele die een hoge staatsschuld hebben die moet worden afgelost.

Almunia stelt dat als eerste de in veel Europese landen structurele begrotingstekorten moeten worden weggewerkt en dat de nationale schuld moet worden beperkt. Die bedraagt nu 63 procent van het bruto binnenlands product van de EU, maar zal in 2050 oplopen tot 200 procent als er geen maatregelen worden genomen.


Lage geboortecijfers

Eurocommissaris van sociale zaken Vladimir Spidla zei dat de toekomst een 'grote demografische uitdaging' herbergt. In 2050 zullen in de EU twee werknemers één gepensioneerde moeten onderhouden. Nu zijn er vier werknemers voor iedere gepensioneerde. Het ziet er evenmin naar uit dat het probleem de komende decennia minder ernstig wordt, gezien het lage geboortecijfer in Europa. Vrouwen in de EU krijgen gemiddeld slechts anderhalf kind, te weinig om de vergrijzing tegen te gaan. Andere maatregelen waar de komende jaren draagvlak voor gecreëerd moet worden zijn het verhogen van de pensioenleeftijd en het verhogen van de arbeidsparticipatie in de gehele unie, aldus de Europese Commissie. (novum)


Blog HLN, 12/10/06 20u30

Barst
13th October 2006, 00:43
[QUOTE=Barst]... landen die de pensioenen financieren uit de belasting- en premie-opbrensten. Onder de landen die dat systeem hanteren zijn er bovendien enkele die een hoge staatsschuld hebben die moet worden afgelost.[/QUOTE]
[FONT=Trebuchet MS]Rara... aan welke landen zouden ze wel denken?[/FONT] :D :(