PDA

Bekijk de volledige versie : Vlaams Belang lonkt naar Nederlandse kerk


Barst
12th October 2006, 15:47
Vlaams Belang lonkt naar Nederlandse kerk


Hans Holtrop, gemeentelid van De Levensstroom uit Leiderdorp, heeft de top van het Vlaams Belang uitgenodigd voor de opening van een nieuw kerkgebouw – 1500 stoelen – in november. Filip Dewinter komt niet, partij-ideoloog Philippe Van der Sande wel.


Holtrop ziet een grote rol weggelegd voor zijn kerk. De invloed die van De Levensstroom uitgaat, raakt het ’weefsel van de Nederlandse samenleving’, aldus Holtrop. Die invloed staat haaks op het ’schijnchristendom van het CDA’. Holtrop spreekt van een ’revolutie in de Nederlandse en Vlaamse verhoudingen’. Hij noemt zijn medegelovigen ’avant-gardisten’. Die zullen als ’geuzen de linkse kerk en de islam laten steigeren’.

Ook Van der Sande van het Vlaams Belang ziet gedeelde belangen. Het Vlaams Belang én De Levensstroom „vormen een antwoord op de groeiende islam in Europa. Ik vind het bijzonder belangrijk dat moderne christelijke initiatieven succes hebben, dat is een tegenkracht tegen de multiculti-melting pot van de socialisten in Europa die de islam als enige godsdienst tolereren. De islam vormt de bedreiging voor Europa. Daar willen wij de joods-christelijke wortels van onze cultuur tegenover zetten. De dynamiek van evangelische groepen in Nederland spreekt me daarbij erg aan.”

Volgens Holtrop bedrijft het Vlaams Belang ’joods-christelijke politiek’, tegen de ’linkse kerk en de moslims’ die op hun beurt ’het sprookje van de multiculturele, kleurrijke samenleving’ in stand willen houden. In 1940 waren het ’de nazi-horden’ die Europa onder de voet liepen, nu zijn het de ’moslimfascisten’.

Pastor Jan Zijlstra (’Wij zijn nergens tegen, we zijn vóór Jezus’) houdt zich naar eigen zeggen louter met ’geestelijke zaken’ bezig. „Voor de opening hebben we geen politieke partijen uitgenodigd. Maar iedereen is welkom.”

De uitnodiging aan het Vlaams Belang deed Holtrop op persoonlijke titel, zegt Zijlstra.


Trouw, 12-10-2006