Barst
11th October 2006, 00:46
Vlaams Belang is te verslaan, zeker als het verantwoordelijkheid krijgt
De uitslag van de Belgische verkiezingen doet recht aan de complexiteit van het land.
Het Vlaams Belang heeft grote winst geboekt in Vlaanderen en zijn aantal raadszetels ten opzichte van de lokale verkiezingen in 2000 bijna verdubbeld. In veel plaatsen is het Belang vanuit het niets op twintig procent gekomen, en soms werd de partij de grootste.
Maar er is ook een andere kant. Ten opzichte van de regionale verkiezingen in 2004 is de groei beperkt. En in sommige steden, waar de opmars ooit begon van de toen nog Vlaams Blok geheten partij, beleefde de partij zelfs een terugval. Voor Filip Dewinter persoonlijk moet daarnaast de uitslag in Antwerpen, waar hij achter de socialist Patrick Janssens eindigde, een grote teleurstelling zijn.
Zo heeft het Vlaams Belang niet de doorbraak bereikt waarop het had gehoopt. Niet voor niets was er daarom euforie bij de andere Belgische partijen. Zelfs de paarse Belgische coalitie, waarvan de liberale partij van premier Verhofstadt zwaar verloor, kon wijzen op behoud van enkele paarse coalities op gemeenteniveau.
Maar het Vlaams Belang is wel te groot om te negeren. In feite was twee jaar geleden de tijd al rijp om het cordon sanitaire rond de partij te heroverwegen. Doordat alle andere partijen weigeren een coalitie met het Vlaams Belang te sluiten, blijven te veel kiezers buitengesloten van politieke macht. Het Vlaams Belang kan zich zo blijven profileren als een anti-establishmentpartij die met leuzen maatschappelijke problemen denkt te kunnen oplossen.
Toegegeven, een coalitie aangaan met het Vlaams Belang is een precaire zaak. Betrokken worden bij harde retoriek tegen buitenlanders is niet aangenaam. Maar de andere partijen kunnen het Belang langzamerhand met meer zelfvertrouwen tegemoet zien. Ze zijn in enkele grote steden beloond voor goed bestuur en een overtuigende houding, die ook inhield dat ze problemen rond integratie van migranten onder ogen zagen en benoemden. Eenmaal verantwoordelijk zullen de beperkingen van de Belang-politici bovendien duidelijk kunnen worden. En daarmee zal hun electorale aantrekkelijkheid vermoedelijk afnemen.
Ondanks twaalf verkiezingsoverwinningen op rij is daarom afgelopen zondag het besef doorgedrongen dat het Vlaams Belang is te verslaan. En dat is goed nieuws.
Trouw, 10-10-2006
Lezersreacties op dit artikel (14)
De problematiek die het VB signaleert raakt de wortels van de samenleving en de identiteit en gaat over dubbele nationaliteiten, bijv. van moslims of van joden, over dubbele loyaliteiten, over de vraag of de bevolking wel migratie wil, wat de gevolgen zijn, wat antropologen kunnen zeggen over het samengaan van culturen, wat de rechten van de Nederlanders zijn, wat de betekenis is voor de openbare veiligheid nationaal en internationaal en wat de geschiedenis leert. In plaats van jarenlange uitgebreide polemieken daarover is er zelfs nog geen begin van een behoorlijke discussie. Het is allemaal nog puur simplisme wat de klok slaat, waarbij degenen die de touwtjes in handen hebben vooral spreken over 'goed' en 'fout'. En de druk van de problematiek groeit. Dat tunneldenken leidt tot merkwaardige coalities tussen progressieven en middeleeuwers en tot opportunisme zoals het lichtzinnig op de lijst zetten van Turken en het daarna weer even gemakkelijk verwijderen of handhaven van Turken.
J.J. v.d. Gulik, Andijk, (10-10-2006, 17:54:08 uur)
Een goed voorbeeld van, waarom het goed is het VB te verslaan is hetvolgende. Op het Partijcongres van het VB is het grote streven van VB naar voren gekomen. Dit streven is een streven naar een onafhankelijk Vlaanderen waar het volk blank en Protestant-Christelijk moet zijn. Zo is het uitgeroepen. Ik vind dit schandalig en het doet me denken aan een zekere periode in Duitsland, waar Hitler het volk ervan heeft overtuigd dat de bevolking ook blank en Protestants-Christelijk moest zijn. 'Migrantenstemmen'. Ik moet De Winter wel nageven dat hij erg creatief is en daarmee alleen al een Nobelprijs voor Creativiteit moet krijgen. Wat idioot! Hoe kun je een migrant verwijten dat hij zich in de 1e plaats Marokkaan, Turk of Jood voelt als je hem een migrant blijft noemen? Die 'migranten' zijn in 1e plaats mensen,vaders, moeders, 2e plaats in dit geval Antwerpenaren, 3e Belgen en dan als 4e van een bepaalde komaf. Mensen kom toch is het moeilijk om aardig tegen elkaar te zijn. Geldt voor iedereen
Bart, Groningen, (10-10-2006, 16:48:05 uur)
Ik mis de zakelijke discussie als het over VB gaat. De discussie is vaak emotioneel, de suggestie vaak dat VB fascistisch zou zijn. Ik zou het op prijs stellen als Trouw eens een artikel schreef over wat daar nu wel of niet van waar is. Vragen daarbij zouden kunnen zijn: bepleit VB afschaffing van het parlement? Afschaffing van de vrije pers? Bepleit VB zonder aanleiding uitzetting van buitenlanders? Bepleit VB minder kansen voor mensen met een andere huiskleur?
ada, groningen, (10-10-2006, 14:58:43 uur)
"Het VB is te verslaan." Wat een titel. Alsof dat de grote wens is en alsof het VB een soort ongewenst gevaar is. Het gaat allemaal om democratie. Als een meerderheid ergens voor of tegen dan gebeurt dat wel of niet. Die meerderheid bepaalt wat 'goed' en wat 'slecht' is. De democratie gaat niet uit van een van te voren vastgelegde, en altijd voortdurende, enige moraal. In verband hiermee is de uitspraak indertijd van Donner tekenend. Als een tweederde meerderheid de sharia als grondwet wil, dan moet die er ook komen. Dat is de kern van de democratie. De reacties op zijn uitspraak waren ook al zo belachelijk. En dat 'cordon sanitaire' ligt wel erg op de rand van wat democratie is. Voor mij gaan democratische principes en procedures, mits open en eerlijk gespeeld, boven alles.
Hans B., Curacao, (10-10-2006, 13:35:18 uur)
Waarom is het 'goed nieuws' dat het Vlaams Belang te verslaan is? Als enige partij is het Vlaams Belang voorstander van de Vlaamse onafhankelijkheid, wat DE oplossing zou vormen voor de eeuwige taalstrijd tussen Vlamingen en Walloniërs. Mogelijk kan dan een fusie tussen Nederland en Vlaanderen volgen, wat zowel voor Nederland als Vlaanderen gunstig zou zijn. Als enige partij stelt het Vlaams Belang de problemen met moslimimmigranten aan de orde. Als enige partij is het Vlaams Belang een fel tegenstander van de nepotisme en corruptie die de Belgische politiek teisteren. Getuige de contacten van Filip de Winter met joodse organisaties in Antwerpen lijkt het antisemitisme binnen het VB verdwenen te zijn. Met andere woorden: het Vlaams Belang is de enige partij die een begin maakt met het oplossen van de ernstige problemen die Vlaanderen teisteren. Onduidelijk is dus waarom de schrijver meent dat het verdwijnen van het Vlaams Belang een goede zaak is.
Germen Roding, Enschede, (10-10-2006, 12:00:39 uur)
Het VB is gestopt in A’pen omdat de andere partijen met hun verkiezingsprogrammas zijn opgeschoven richting VB en meer bereid zijn de problemen rond integratie van migranten niet langer te ontkennen. De uitzondering was Groen!, maar die zijn dan ook afgestraft (van 6 naar 2 zetels). De Antw. burgemeester Janssens wil bijvoorb. het recht op gezinshereniging sterk beknotten, zoals hij schrijft in zijn boek. Verder wil hij voor een huwelijk met een partner uit een ander land de vereiste toevoegen dat deze eerst Nederlands leert. Hij is hier wel (een beetje) toe verplicht omdat Nederland zijn reglementering heeft verstrengd, waardoor er een uitwijking naar Vlaanderen en A’pen is ontstaan. .... Zonder het VB zou alles waarschijnlijk bij het oude zijn gebleven. ..//.. Of het VB of de andere partijen vorige zondag hebben gewonnen weet ik niet en dat maakt ook weinig uit. Wat ik wel weet is dat de kiezer heeft gewonnen, omdat de politici nu (verplicht zijn) meer rekening met hem (te) houden.
l.karremans, heusden, (10-10-2006, 10:54:47 uur)
Is het niet verbazingwekkend dat de meest gebeten en fanatieke reacties tegen het VB in deze rubriek en daarbuiten, oa in de pers, op een enkele uitzondering na, uit Nederlandse hoek komen? Dit feit zegt iets over het verschil tussen de Nederlander en de Vlaming. `Dit namelijk: Als de Nederlander ergens een klein verschil ziet of een klein golfje, dan vergroot hij dat verschil uit tot een kloof, en dat golfje tot een tsunami... Een Vlaming daarentegen zegt: "we zullen morgen nog wel eens weer naar de zaak kijken, laat ons eerst vanavond maar van onze pint genieten en lekker eten".
kuijk, Anywerpen, (10-10-2006, 10:26:49 uur)
Wat een onzin, in Antwerpen barst het van de allochtonen, dan is het niet raar dat het Vlaams Belang daar terrein verloren heeft. Maar als je kijkt naar het platte land daar winnen ze gigantisch. Het zijn de zittende partijen die hard roepen over democratie, als je dan zo democratisch bent, moet je elke partij een kans geven. Ik ben een paar keer in Antwerpen op stap geweest, maar als ik ergens op stap ga waar veel allochtonen komen, is er altijd ruzie of wordt je bedreigt. Ze hebben zelf geprobeert mijn geld te stelen, ga mij niet zeggen dat het Vlaams Belang discrimineert, ik zie het meer als een onvrede en gemis aan veiligheid in de grote steden. Uiteindelijk discrimineren die zittende partijen ook, of ze moeten zo redelijk zijn om het VB. mee te laten regeren. Die partij heeft ook goede punten net als de zittende partijen. Dan praat je over echte democratie.
Jeff, Eindhoven, (10-10-2006, 08:40:12 uur)
Het Vlaams Belang kan niet goed genoeg bekritiseerd worden en beoordeeld naar controleerbare normen en criteria. Vooral de angsthazerij ten opzichte van kleine allochtone groepen en alles wat nog meer afwijkend kan zijn van de familie Doorsnee, kunnen nu extra belichting krijgen in de massamaatschappij. Dit kan zeer vervelende en gewelddadige gevolgen hebben voor niet al te veel mensen in de publieke sector waardoor heen we ons allemaal bewegen moeten. Tram, bibliotheek, markt, supermarkt, buurthuis. Onlangs werden een vrouw en kind neergeschoten door iemand die overduidelijk gelieerd was aan het Vlaams Belang dat alle belang had om iedere verbinding van dit misdrijf met de ideologie van de partij te ontkennen. Met dit soort incidenten begon de opmars van het Nationaal Socialisme. Geleidelijk en verraderlijk. Mensen in functie in de publieke sector die voor het Vlaams Belang zijn, zullen nu hun oog en blik kunnen laten vallen op alles wat afwijkt. Te beginnen met de zwakste groepen
ankerlover, assen, (10-10-2006, 07:34:55 uur)
Het Vlaams Belang heeft bijna overal gewonnen tot zelfs in Antwerpen toe, waar een snelle wetsaanpassing om meer migranten te laten stemmen en een relatieve en absolute toename van de overige migranten zelfs daar een (kleine) overwinning van het Vlaams Belang niet heeft kunnen verhinderen. En Janssens is met zijn vele moslimvoorkeurstemmen de eerste moslimburgemeester van België. Het onnatuurlijke verbond van socialisten en de middeleeuwen kan alleen tijdelijk standhouden door het model van de uitsluiting, van het cordon sanitaire. In moslimlanden kennen ze dat model maar al te goed. En winst voor het VB ondanks de regelrechte hetzes in de media. Media met mensen met voldoende historisch en politiek besef zouden zich toch al lang hebben moeten afvragen, waarom de ontwikkeling door de media richting Joegoslavische toestanden zo gesteund moet worden. Khomeiny kreeg de macht via socialistische strijders en onder meer grote socialistische steun in Europa en vervolgde ze later meedogenloos.
J.J. v.d. Gulik, Andijk, (10-10-2006, 07:23:09 uur)
Trouw, 10-10-2006
De uitslag van de Belgische verkiezingen doet recht aan de complexiteit van het land.
Het Vlaams Belang heeft grote winst geboekt in Vlaanderen en zijn aantal raadszetels ten opzichte van de lokale verkiezingen in 2000 bijna verdubbeld. In veel plaatsen is het Belang vanuit het niets op twintig procent gekomen, en soms werd de partij de grootste.
Maar er is ook een andere kant. Ten opzichte van de regionale verkiezingen in 2004 is de groei beperkt. En in sommige steden, waar de opmars ooit begon van de toen nog Vlaams Blok geheten partij, beleefde de partij zelfs een terugval. Voor Filip Dewinter persoonlijk moet daarnaast de uitslag in Antwerpen, waar hij achter de socialist Patrick Janssens eindigde, een grote teleurstelling zijn.
Zo heeft het Vlaams Belang niet de doorbraak bereikt waarop het had gehoopt. Niet voor niets was er daarom euforie bij de andere Belgische partijen. Zelfs de paarse Belgische coalitie, waarvan de liberale partij van premier Verhofstadt zwaar verloor, kon wijzen op behoud van enkele paarse coalities op gemeenteniveau.
Maar het Vlaams Belang is wel te groot om te negeren. In feite was twee jaar geleden de tijd al rijp om het cordon sanitaire rond de partij te heroverwegen. Doordat alle andere partijen weigeren een coalitie met het Vlaams Belang te sluiten, blijven te veel kiezers buitengesloten van politieke macht. Het Vlaams Belang kan zich zo blijven profileren als een anti-establishmentpartij die met leuzen maatschappelijke problemen denkt te kunnen oplossen.
Toegegeven, een coalitie aangaan met het Vlaams Belang is een precaire zaak. Betrokken worden bij harde retoriek tegen buitenlanders is niet aangenaam. Maar de andere partijen kunnen het Belang langzamerhand met meer zelfvertrouwen tegemoet zien. Ze zijn in enkele grote steden beloond voor goed bestuur en een overtuigende houding, die ook inhield dat ze problemen rond integratie van migranten onder ogen zagen en benoemden. Eenmaal verantwoordelijk zullen de beperkingen van de Belang-politici bovendien duidelijk kunnen worden. En daarmee zal hun electorale aantrekkelijkheid vermoedelijk afnemen.
Ondanks twaalf verkiezingsoverwinningen op rij is daarom afgelopen zondag het besef doorgedrongen dat het Vlaams Belang is te verslaan. En dat is goed nieuws.
Trouw, 10-10-2006
Lezersreacties op dit artikel (14)
De problematiek die het VB signaleert raakt de wortels van de samenleving en de identiteit en gaat over dubbele nationaliteiten, bijv. van moslims of van joden, over dubbele loyaliteiten, over de vraag of de bevolking wel migratie wil, wat de gevolgen zijn, wat antropologen kunnen zeggen over het samengaan van culturen, wat de rechten van de Nederlanders zijn, wat de betekenis is voor de openbare veiligheid nationaal en internationaal en wat de geschiedenis leert. In plaats van jarenlange uitgebreide polemieken daarover is er zelfs nog geen begin van een behoorlijke discussie. Het is allemaal nog puur simplisme wat de klok slaat, waarbij degenen die de touwtjes in handen hebben vooral spreken over 'goed' en 'fout'. En de druk van de problematiek groeit. Dat tunneldenken leidt tot merkwaardige coalities tussen progressieven en middeleeuwers en tot opportunisme zoals het lichtzinnig op de lijst zetten van Turken en het daarna weer even gemakkelijk verwijderen of handhaven van Turken.
J.J. v.d. Gulik, Andijk, (10-10-2006, 17:54:08 uur)
Een goed voorbeeld van, waarom het goed is het VB te verslaan is hetvolgende. Op het Partijcongres van het VB is het grote streven van VB naar voren gekomen. Dit streven is een streven naar een onafhankelijk Vlaanderen waar het volk blank en Protestant-Christelijk moet zijn. Zo is het uitgeroepen. Ik vind dit schandalig en het doet me denken aan een zekere periode in Duitsland, waar Hitler het volk ervan heeft overtuigd dat de bevolking ook blank en Protestants-Christelijk moest zijn. 'Migrantenstemmen'. Ik moet De Winter wel nageven dat hij erg creatief is en daarmee alleen al een Nobelprijs voor Creativiteit moet krijgen. Wat idioot! Hoe kun je een migrant verwijten dat hij zich in de 1e plaats Marokkaan, Turk of Jood voelt als je hem een migrant blijft noemen? Die 'migranten' zijn in 1e plaats mensen,vaders, moeders, 2e plaats in dit geval Antwerpenaren, 3e Belgen en dan als 4e van een bepaalde komaf. Mensen kom toch is het moeilijk om aardig tegen elkaar te zijn. Geldt voor iedereen
Bart, Groningen, (10-10-2006, 16:48:05 uur)
Ik mis de zakelijke discussie als het over VB gaat. De discussie is vaak emotioneel, de suggestie vaak dat VB fascistisch zou zijn. Ik zou het op prijs stellen als Trouw eens een artikel schreef over wat daar nu wel of niet van waar is. Vragen daarbij zouden kunnen zijn: bepleit VB afschaffing van het parlement? Afschaffing van de vrije pers? Bepleit VB zonder aanleiding uitzetting van buitenlanders? Bepleit VB minder kansen voor mensen met een andere huiskleur?
ada, groningen, (10-10-2006, 14:58:43 uur)
"Het VB is te verslaan." Wat een titel. Alsof dat de grote wens is en alsof het VB een soort ongewenst gevaar is. Het gaat allemaal om democratie. Als een meerderheid ergens voor of tegen dan gebeurt dat wel of niet. Die meerderheid bepaalt wat 'goed' en wat 'slecht' is. De democratie gaat niet uit van een van te voren vastgelegde, en altijd voortdurende, enige moraal. In verband hiermee is de uitspraak indertijd van Donner tekenend. Als een tweederde meerderheid de sharia als grondwet wil, dan moet die er ook komen. Dat is de kern van de democratie. De reacties op zijn uitspraak waren ook al zo belachelijk. En dat 'cordon sanitaire' ligt wel erg op de rand van wat democratie is. Voor mij gaan democratische principes en procedures, mits open en eerlijk gespeeld, boven alles.
Hans B., Curacao, (10-10-2006, 13:35:18 uur)
Waarom is het 'goed nieuws' dat het Vlaams Belang te verslaan is? Als enige partij is het Vlaams Belang voorstander van de Vlaamse onafhankelijkheid, wat DE oplossing zou vormen voor de eeuwige taalstrijd tussen Vlamingen en Walloniërs. Mogelijk kan dan een fusie tussen Nederland en Vlaanderen volgen, wat zowel voor Nederland als Vlaanderen gunstig zou zijn. Als enige partij stelt het Vlaams Belang de problemen met moslimimmigranten aan de orde. Als enige partij is het Vlaams Belang een fel tegenstander van de nepotisme en corruptie die de Belgische politiek teisteren. Getuige de contacten van Filip de Winter met joodse organisaties in Antwerpen lijkt het antisemitisme binnen het VB verdwenen te zijn. Met andere woorden: het Vlaams Belang is de enige partij die een begin maakt met het oplossen van de ernstige problemen die Vlaanderen teisteren. Onduidelijk is dus waarom de schrijver meent dat het verdwijnen van het Vlaams Belang een goede zaak is.
Germen Roding, Enschede, (10-10-2006, 12:00:39 uur)
Het VB is gestopt in A’pen omdat de andere partijen met hun verkiezingsprogrammas zijn opgeschoven richting VB en meer bereid zijn de problemen rond integratie van migranten niet langer te ontkennen. De uitzondering was Groen!, maar die zijn dan ook afgestraft (van 6 naar 2 zetels). De Antw. burgemeester Janssens wil bijvoorb. het recht op gezinshereniging sterk beknotten, zoals hij schrijft in zijn boek. Verder wil hij voor een huwelijk met een partner uit een ander land de vereiste toevoegen dat deze eerst Nederlands leert. Hij is hier wel (een beetje) toe verplicht omdat Nederland zijn reglementering heeft verstrengd, waardoor er een uitwijking naar Vlaanderen en A’pen is ontstaan. .... Zonder het VB zou alles waarschijnlijk bij het oude zijn gebleven. ..//.. Of het VB of de andere partijen vorige zondag hebben gewonnen weet ik niet en dat maakt ook weinig uit. Wat ik wel weet is dat de kiezer heeft gewonnen, omdat de politici nu (verplicht zijn) meer rekening met hem (te) houden.
l.karremans, heusden, (10-10-2006, 10:54:47 uur)
Is het niet verbazingwekkend dat de meest gebeten en fanatieke reacties tegen het VB in deze rubriek en daarbuiten, oa in de pers, op een enkele uitzondering na, uit Nederlandse hoek komen? Dit feit zegt iets over het verschil tussen de Nederlander en de Vlaming. `Dit namelijk: Als de Nederlander ergens een klein verschil ziet of een klein golfje, dan vergroot hij dat verschil uit tot een kloof, en dat golfje tot een tsunami... Een Vlaming daarentegen zegt: "we zullen morgen nog wel eens weer naar de zaak kijken, laat ons eerst vanavond maar van onze pint genieten en lekker eten".
kuijk, Anywerpen, (10-10-2006, 10:26:49 uur)
Wat een onzin, in Antwerpen barst het van de allochtonen, dan is het niet raar dat het Vlaams Belang daar terrein verloren heeft. Maar als je kijkt naar het platte land daar winnen ze gigantisch. Het zijn de zittende partijen die hard roepen over democratie, als je dan zo democratisch bent, moet je elke partij een kans geven. Ik ben een paar keer in Antwerpen op stap geweest, maar als ik ergens op stap ga waar veel allochtonen komen, is er altijd ruzie of wordt je bedreigt. Ze hebben zelf geprobeert mijn geld te stelen, ga mij niet zeggen dat het Vlaams Belang discrimineert, ik zie het meer als een onvrede en gemis aan veiligheid in de grote steden. Uiteindelijk discrimineren die zittende partijen ook, of ze moeten zo redelijk zijn om het VB. mee te laten regeren. Die partij heeft ook goede punten net als de zittende partijen. Dan praat je over echte democratie.
Jeff, Eindhoven, (10-10-2006, 08:40:12 uur)
Het Vlaams Belang kan niet goed genoeg bekritiseerd worden en beoordeeld naar controleerbare normen en criteria. Vooral de angsthazerij ten opzichte van kleine allochtone groepen en alles wat nog meer afwijkend kan zijn van de familie Doorsnee, kunnen nu extra belichting krijgen in de massamaatschappij. Dit kan zeer vervelende en gewelddadige gevolgen hebben voor niet al te veel mensen in de publieke sector waardoor heen we ons allemaal bewegen moeten. Tram, bibliotheek, markt, supermarkt, buurthuis. Onlangs werden een vrouw en kind neergeschoten door iemand die overduidelijk gelieerd was aan het Vlaams Belang dat alle belang had om iedere verbinding van dit misdrijf met de ideologie van de partij te ontkennen. Met dit soort incidenten begon de opmars van het Nationaal Socialisme. Geleidelijk en verraderlijk. Mensen in functie in de publieke sector die voor het Vlaams Belang zijn, zullen nu hun oog en blik kunnen laten vallen op alles wat afwijkt. Te beginnen met de zwakste groepen
ankerlover, assen, (10-10-2006, 07:34:55 uur)
Het Vlaams Belang heeft bijna overal gewonnen tot zelfs in Antwerpen toe, waar een snelle wetsaanpassing om meer migranten te laten stemmen en een relatieve en absolute toename van de overige migranten zelfs daar een (kleine) overwinning van het Vlaams Belang niet heeft kunnen verhinderen. En Janssens is met zijn vele moslimvoorkeurstemmen de eerste moslimburgemeester van België. Het onnatuurlijke verbond van socialisten en de middeleeuwen kan alleen tijdelijk standhouden door het model van de uitsluiting, van het cordon sanitaire. In moslimlanden kennen ze dat model maar al te goed. En winst voor het VB ondanks de regelrechte hetzes in de media. Media met mensen met voldoende historisch en politiek besef zouden zich toch al lang hebben moeten afvragen, waarom de ontwikkeling door de media richting Joegoslavische toestanden zo gesteund moet worden. Khomeiny kreeg de macht via socialistische strijders en onder meer grote socialistische steun in Europa en vervolgde ze later meedogenloos.
J.J. v.d. Gulik, Andijk, (10-10-2006, 07:23:09 uur)
Trouw, 10-10-2006