PDA

Bekijk de volledige versie : EU voert strijd tegen doodstraf op


Barst
10th October 2006, 22:50
EU voert strijd tegen doodstraf op


De Europese Unie wil de internationale campagne tegen de doodstraf intensiveren. Dat heeft Eurocommissaris Franco Frattini van justitie en openbare orde dinsdag aangekondigd. Volgens de EU is uitvoering van de doodstraf zinloos, omdat er geen preventieve werking van uitgaat, en verwerpelijk, omdat zij schadelijke gevolgen heeft voor de gemeenschap die de straf oplegt.


Frattini noemde het zeer belangrijk de internationale inspanningen voor de afschaffing van de doodstraf te steunen. Hij legde de verklaring dinsdag af in verband met de internationale Dag tegen de Doodstraf, een dag die in 2003 werd uitgeroepen door actiegroepen en regeringen die tegen de straf zijn.


Conferentie

Frattini en Terry Davis, de secretaris-generaal van de Raad van Europa, zeiden gezamenlijk te werken aan een internationale conferentie over de doodstraf, die volgend jaar gehouden zou moeten worden. Davis bekritiseerde landen als de Verenigde Staten, waar de doodstraf wordt gebruikt als instrument in de criminaliteits- of terrorismebestrijding. Hij wees er op dat statistisch onderzoek heeft aangetoond dat er geen enkel afschrikkend effect uitgaat van de doodstraf. "In een werkelijk beschaafde en humane maatschappij komt geen doodstraf voor", aldus Davis.

Volgens gegevens van Amnesty International hadden vorig jaar in China de meeste executies plaats, 1770. Vervolgens kwamen Iran (94), Saudi-Arabië (86) en de Verenigde Staten (60).

De doodstraf is in alle 25 lidstaten van de EU afgeschaft, maar in enkele woedt een discussie over herinvoering, zoals in Polen. (novum/ap)


Blog HLN, 10/10/06 21u22