PDA

Bekijk de volledige versie : Eigenaar asbestschip weigert te betalen voor schoonmaak


Barst
10th October 2006, 22:37
Oud-eigenaar asbestschip negeert claim


Rotterdam, 10 okt. De voormalige eigenaar van het asbestschip de Otapan wil niet betalen voor het terugslepen en schoonmaken van het schip. Dat stelt het Mexicaanse bedrijf Basilisk in reactie op de mogelijke claim, die staatssecretaris Van Geel (Milieu, CDA) gisteren aankondigde.


In een brief aan de Tweede Kamer schat de staatssecretaris de sleep- en schoonmaakkosten van de Otapan op anderhalf tot twee miljoen euro.

Basilisk was bij het vertrek van de Otapan uit Nederland eigenaar van het schip. Het Mexicaanse bedrijf verkocht het schip in internationale wateren aan de Turkse sloopwerf Simsekler.

Basilisk is, schrijft staatssecretaris Van Geel, verantwoordelijk voor de onjuiste informatie op de aanvraag voor de export van het sloopschip. Op de aanvraag stond dat er 1.000 kilo asbest in het schip zat, terwijl het mogelijk om 54.000 kilo gaat. Vanwege die fout weigerde de Turkse overheid de Otapan toe te laten. In opdracht van het ministerie van VROM wordt het schip nu weer naar Nederland gesleept om het asbest te verwijderen.

Basilisk is niet van plan te betalen, reageert directeur Armando Carrasco Zanini Rincón: „Ik zou zeer verbaasd zijn als ze dat geld bij ons claimen. Ik denk ook niet dat wij zo’n behandeling verdienen. Wij hebben het eerlijk gespeeld. Die 1.000 kilo was de beste informatie die wij hadden, een schatting van de kapitein. Wij konden zelf het schip niet op om onderzoek te doen. De autoriteiten hadden het afgesloten. De enige die preciezere informatie had over het asbest aan boord, was de Nederlandse overheid zelf. En die heeft onze informatie beoordeeld en toestemming gegeven.”

In de brief aan de Kamer schrijft Van Geel dat de Nederlandse overheid garant staat voor de kosten van het terugslepen, survey- en verzekeringskosten, de kosten van een ligplaats en de inventarisatie, het verwijderen van asbest en – uiteindelijk – het opnieuw naar Turkije slepen.

Het schoonmaken van de Otapan gaat vier tot vijf maanden duren. Van Geel benadrukt dat het bedrag van 1,5 tot 2 miljoen euro een voorlopige kostenraming is. Zodra de offertes voor de asbestverwijdering binnen zijn, stuurt Van Geel een nieuw kostenoverzicht naar de Kamer.

Het is nog niet bekend in welke Nederlandse haven de Otapan zal aanmeren. De onderhandelingen met verschillende havens zijn nog gaande.


NRC, 10 oktober 2006