PDA

Bekijk de volledige versie : Communisten mogen Zelzate niet mee besturen


Barst
10th October 2006, 22:15
Communisten mogen Zelzate niet mee besturen


Sp.a en VLD sluiten samen een coalitie in het Oost-Vlaamse Zelzate. Samen hebben ze 13 zetels, op een totaal van 23 zetels. Die havengemeente viel bij de gemeenteraadsverkiezingen op door de winst van de extreemlinkse PVDA+. Die wordt de derde grootste partij in Zelzate en stijgt van twee naar 6 zetels. Ze blijft echter in de oppositie en paars doet voort.


Sp.a-lijsttrekker Freddy De Vilder wordt burgemeester. Liefst één op vijf inwoners (1.887) stemde op de partij van Frans Van Acoleyen. Dat heeft de huidige paarse bestuurscoalitie er niet toe overtuigd om de communistische arbeiderspartij mee aan boord te nemen. Sp.a was in Zelzate de grote verliezer en moest het zonder burgemeester John Schenkels rooien. De socialisten verloren 3 zetels en verzwakten tegenover de VLD, die één zetel bijwon.

Maar sp.a blijft de grootste met 7 zetels en dus wordt lijsttrekker Freddy De Vilder burgemeester. De drie lijsttrekkers van sp.a, vld en PVDA behaalden allemaal tussen 900 en 1000 voorkeursstemmen. De Vilder mag dan al enkele voorkeursstemmen minder hebben dan VLD-lijsttrekker Frank Bruggeman.

,,Overal waar paars samen bestuurt in Oost-Vlaanderen geldt dat de grootste partij de burgemeester levert. Wij hebben ook nog 2 schepenzetels. De VLD levert de OCMW-voorzitter en 3 schepenen.''

De Vilder wilde geen samenwerking met de PVDA , ondanks haar klinkende kiesoverwinning. Er zijn wel ,,verkennende gesprekken'' geweest met de partij, zegt De Vilder, maar hun programma bleek onrealistisch.

,,Ze wilden alle inkomsten weg, in de waan dat het Vlaams Gewest de tekorten wel zou opvangen''. Hij wijt het succes van de PVDA onder meer aan de groepspraktijk van dokter Frans Van Acoleyen, waarin vijf artsen gratis honderden cliënten behandelen.

,,Ik sta voor een moeilijke opdracht'', beseft De Vilder. ,,De PVDA heeft zes jaar een anti-campagne gevoerd. De gemeente had een groot financieel tekort, we hebben nieuwe belastingen moeten invoeren en de mensen werd gezegd dat we ze gepluimd hebben. Het wordt moeilijk besturen, met 6 PVDA-gemeenteraadsleden in de gemeenteraad. Er zullen ook veel inspanningen nodig zijn om de verkeersleefbaarheid van Zelzate te verbeteren. En de gemeente staat er financieel niet erg rooskleurig voor.''


Blog DS, 10-10-2006