PDA

Bekijk de volledige versie : Maffiastaat Rusland


Barst
11th July 2004, 23:00
Baas Russische Forbes vermoord

HN, 10/07/2004


De hoofdredacteur van de Russiche versie van het tijdschrift Forbes, Paul Klebnikov, is vrijdag in de buurt van zijn kantoor in Moskou doodgeschoten. Het blad van Klebnikov kwam in mei in de belangstelling toen het - zoals het Amerikaanse Forbes - een lijst met de rijkste Russen publiceerde.


Paul Klebnikov, de zoon van een uitgeweken Russisch echtpaar, maakte in Amerika carrière bij het zakentijdschrift Forbes. Hij schreef onder meer een boek over Boris Berezovski, waarin hij vertelde hoe de in ballingschap levende zakenman honderden miljoenen wegsluisde uit Rusland. Berezovski lapte hem daarop een proces aan het been wegens smaad, maar de zaak werd in der minne geregeld.

Begin dit jaar verhuisde Klebnikov naar Moskou om er een Russische versie van Forbes op te starten, maar hij heeft slechts een paar nummers overleefd. Het tweede nummer in mei zorgde voor heel wat beroering in de Moskouse zakenwereld: Klebnikov publiceerde een lijst met de rijkste Russen waaruit bleek dat Moskou het grootste aantal dollarmiljardairs ter wereld telt.

Klebnikov is vrijdagavond in de buurt van zijn kantoor door twee mannen neergeschoten. Tegen de hoofdredacteur van het Russische Newsweek, die getuige was van de aanslag, zei hij nog dat hij geen flauw vermoeden had wie zijn vijanden konden zijn...