PDA

Bekijk de volledige versie : Cordon onder druk?


Barst
15th February 2005, 01:30
Geen Vlaamse meerderheid voor cordon


BRUSSEL - De Franstalige media maken zich druk over de opgang van Vlaams Belang. Het succes van de extreem-rechtse partij is intussen ook The International Herald Tribune niet ontgaan.

http://www.iht.com/articles/2005/02/11/news/right.html

De Brusselse krant Le Soir peilde naar de stemming bij de bevolking over de opgang van Vlaams Belang. Wat te verwachten viel, kwam ook uit. In Wallonië maakt meer dan tachtig procent van de bevolking zich zorgen, zes procent spreekt er zich positief over uit. In Vlaanderen knikt meer dan dertig procent goedkeurend, hetzelfde aantal vindt dat succes maar niets. Het wekt dus amper verbazing dat ruim veertig procent van de Vlamingen het niet nodig vindt om de opgang van Vlaams Belang af te remmen. In Wallonië denkt meer dan tachtig procent het tegenovergestelde.

Bijna zestig procent van de Vlamingen vindt zelfs dat Vlaams Belang deel moet uitmaken van de volgende Vlaamse regering als het zijn score kan handhaven. Dat aantal valt voor de federale regering terug tot een dikke vijftig procent. De cijfers geven aan dat er in Vlaanderen geen meerderheid meer bestaat voor het in stand houden van een cordon sanitaire tegen het Belang.

Belang-kamerlid Gerolf Annemans gelooft niet dat de Vlaming echt wil dat Vlaams Belang deel uitmaakt van een regering. ,,De score lijkt me meer een reactie tegen het democratisch onrecht dat onze partij wordt aangedaan'', zegt hij.

Le Soir acht de Vlaamse media op een ,,verpletterende manier'' verantwoordelijk voor de opgang van het Belang. Uitgerekend het afgelopen weekend besteedden The New York Times en zusterkrant The International Herald Tribune een frontartikel aan het succes van Vlaams Belang en zijn voorman Filip Dewinter. In de krant legt Dewinter uit dat de vrees voor de islamisering van Europa en het ferme antwoord van Vlaams Belang erop zijn partij geen windeieren leggen. De krant besteedt ook aandacht aan de steun die Vlaams Belang uit vrees voor het toenemende antisemitisme bij islamjongeren bij de joodse gemeenschap krijgt. The New York Times besteedde al eerder aandacht aan Vlaams Belang en Filip Dewinter. Toch is Annemans niet verbaasd. ,,Door onze sterke score worden we stilaan een ijkpunt in het buitenland.''

15/02/2005 (bbr)

©Copyright De Standaard