PDA

Bekijk de volledige versie : Leerling kost een Porsche


Barst
7th October 2006, 15:56
Leerling kost een Porsche


Een opleiding tot het diploma secundair onderwijs kost de gemeenschap 78.000 euro.


Het onderwijstijdschrift Klasse heeft uitgerekend dat het de gemeenschap een Porsche kost om iemand van de eerste kleuterklas tot het zesde jaar secundair op te leiden. De totale kost voor de belastingbetaler is namelijk bijna 78.000 euro, de prijs van een exemplaar van het Duitse luxemerk. Daarmee vestigt het tijdschrift de aandacht op de kosten die de hele gemeenschap voor het onderwijs draagt. Die komen bovenop de schoolkosten die ouders rechtstreeks in hun portefeuille voelen. Voor het onderwijs van hun kleuter hoesten ouders jaarlijks gemiddeld 229 euro op. In de lagere school gaat dat van 389 tot 546 euro. De middelbare school heeft de hoogste schoolkosten, variërend van 857 tot 1.265 euro per jaar.

Dat is klein bier in vergelijking met de jaarlijkse investering die de Vlaamse belastingbetalers jaarlijks in onderwijs doen. Eén leerling in het basisonderwijs kost de overheid per jaar 3.881 euro. In het middelbaar onderwijs is dat 7.157 euro.

Drie jaar kleuter, zes jaar lager en zes jaar middelbaar onderwijs maken een totale rekening van 78.000 euro.

Driekwart van dat bedrag gaat naar de lonen van het onderwijspersoneel. De rest van de investering gaat onder meer naar de werkingsmiddelen van de scholen en de ondersteuning van de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB).

Dat scenario gaat dan nog uit van een gewoon onderwijstraject. Leerlingen die extra zorgen nodig hebben, en naar het buitengewoon onderwijs gaan, kosten de overheid nog eens zoveel. Voor een leerling in het buitengewoon basisonderwijs is de jaarlijkse overheidsinvestering drie keer zo hoog als in het gewoon onderwijs. In het buitengewoon secundair is dat dubbel zo hoog als in het gewoon onderwijs.

Leerlingen die na de middelbare school ook nog hogere studies doen, kunnen de overheid elk nog eens een Porsche kosten - weliswaar een eenvoudiger model. Een jaar aan de universiteit betekent voor de overheid een investering van 14.326 euro, aan een hogeschool 6.619 euro. Vier jaar universitaire studies kosten op die manier ruim 56.000 euro.

De totale investering van de Vlaamse overheid in onderwijs bedraagt zo'n 8 miljard euro. Dat is ruim veertig procent van de begroting van de Vlaamse regering. ,,Een investering in talent'', noemt Klasse dat.

www.klasse.be


DS, 07-10-2006