PDA

Bekijk de volledige versie : Stemcomputer afluisterbaar met TomTom


Barst
7th October 2006, 01:25
Stem op CDA is eenvoudig met een TomTom af te luisteren


Protestbeweging Wij Vertrouwen Stemcomputers Niet heeft een manier gevonden om de computers ’af te luisteren’. Daarmee komt het stemgeheim’ in gevaar. Fabrikant Nedap onderzoekt de zaak.


Volgens Rob Gonggrijp van Wij Vertrouwen Stemcomputers Niet (WVSCN) was het betrekkelijk eenvoudig om de stemcomputers af te tappen: „Wij luisteren het radiosignaal van het beeldscherm af. Als de partij waarop de kiezer stemt op het beeldscherm verschijnt, maakt dat geluid. De databurst, een krakende ruis, is per partij verschillend. Met een simpele scanner pikken we dat op.” De stem werd op een TomTom weergegeven. „Dat kan ook met een andere computer, maar een Tomtom heeft een handig stekkertje en kan het mooi visueel weergeven”, verklaart Gonggrijp.

In de kieswet staat dat het stemgeheim van de kiezer gewaarborgd moet zijn. WVSCN beweert een stem tot een afstand van dertig meter op te kunnen vangen. Vooralsnog lopen alleen CDA-stemmers gevaar om hun stemgeheim te verliezen. Dat komt door het accent in de partijnaam Christen Democratisch Appčl. Het accentteken zit niet standaard op het beeldscherm en moet uit puntjes worden opgebouwd. Dat geeft een makkelijk te herkennen signaal. Gonggrijp en de zijnen verwachten dat ze binnenkort ook stemmen op andere partijen kunnen opvangen.

Nedap, het bedrijf dat stemcomputers maakt, gaat de kwestie onderzoeken. Verkiezingsspecialist Hans van Wijk van Nedap denkt het lek met een paar eenvoudige tegenmaatregelen te kunnen dichten. Welke maatregelen dat zijn, weigert hij te vertellen. „Dan blijven we aan de gang, we willen geen wapenwedloop.” Bovendien wijst Van Wijk erop dat WVSCN geen computers ’uit het veld’ heeft gebruikt.

„Onzin”, reageert Gonggrijp. „Wij hebben de computers van gemeentes gekocht of geleend.”


Trouw, 07-10-2006