PDA

Bekijk de volledige versie : Schoolprestaties in Antwerpen afhankelijk van woonplaats


Barst
6th October 2006, 23:03
Schoolprestaties in Antwerpen afhankelijk van woonplaats


De schoolse prestaties van leerlingen hangen zeer nauw samen met de wijk waarin de jongeren opgroeien. Schoolse vertraging komen veel vaker voor in wijken die op de index voor kansarmoede slecht scoren. Dat blijkt uit een Antwerps onderzoek.


Kiel

Per wijk werden gedurende enkele jaren de schoolse prestaties in kaart gebracht. Wie opgroeit in de Jan de Voslei op het Kiel heeft al in het lager onderwijs tot drie keer meer kans om enkele jaren achterop te geraken, vergeleken met leerlingen die opgroeien in de Karel Oomstraat of de Markgravelei. De gegevens van de Databank Sociale Planning van de stad Antwerpen tonen een zeer uiteenlopend beeld van in totaal bijna 300 Antwerpse buurten, vaak maar enkele straten groot. De gegevens van de individuele leerlingen werden omwille van de privacy omgezet in buurtcodes.


Kansarmoede

Die vergelijking tussen de verschillende buurten hangt een ontluisterend beeld op. Het lijkt wel of er van de democratisering van het onderwijs geen sprake is. De kaartjes waarop gegevens zoals schoolse achterstand en doorverwijzing naar het buitengewoon onderwijs per wijk donkerder worden ingekleurd naargelang de scores slechter zijn, lopen nagenoeg volledig parallel met sociaaleconomische indicatoren als inkomen, werkloosheidsgraad en kansarmoede. (belga)


Blog HLN, 06/10/06 08u32