PDA

Bekijk de volledige versie : Sollicitant die vrouwen geen hand wil geven onterecht afgewezen


Barst
5th October 2006, 14:43
Sollicitant die vrouwen geen hand wil geven onterecht afgewezen


De Nederlandse gemeente Rotterdam is op haar vingers getikt door de Nederlandse variant van het Belgische Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding.


De gemeente had een islamitische sollicitant afgewezen die vrouwen geen hand wil geven. Volgens de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) heeft de gemeente een onderscheid gemaakt op grond van godsdienst en dat mag niet.


Klantmanager

Werkgevers moeten zorgen voor een discriminatievrije werkvloer. Het weigeren vrouwen een hand te geven is daarmee in eerste instantie in strijd, zo stelt de commissie. De gemeente had echter na moeten gaan of er andere respectvolle manieren van begroeten mogelijk zijn. De man solliciteerde voor de functie van klantmanager bij de dienst Sociale Zaken en werkgelegenheid.

Ook de islamitische klederdracht van de man was voor de gemeente een reden hem af te wijzen. Hoewel het stellen van kledingeisen is toegestaan, mag de gemeente volgens de CGB religieuze kledij niet bij voorbaat afwijzen. De gemeente vreesde dat de kledij van de sollicitant problemen zou opleveren bij contact met klanten, maar onderbouwde dat niet. Volgens de commissie wordt daarmee 'rechtstreeks verboden onderscheid' gemaakt en ook dat mag niet.


Botsende rechten

"De wet gelijke behandeling biedt juist ruimte om recht te doen aan op het eerste gezicht botsende rechten, ook als het gaat om het al dan niet geven van handen", zegt CGB-voorzitter Alex Geert Castermans. Op dit moment loopt bij de CGB nóg een zaak over het niet willen schudden van handen. (hln/novum)


Blog HLN, 05/10/06 14u17

Believing Bart
5th October 2006, 21:50
Hoe gaan we ooit verdraagzaam kunnen zijn t.o.v. mensen die anders zijn als we ze niet zichzelf laten zijn?

Hoe gaan we ooit het onveiligheidsgevoel wegnemen (veroorzaakt door 'anders zijn' qua uiterlijkheid) als we die mensen in onze maatschappelijke instellingen verplichten hun normale gedrag en uiterlijk te veranderen?