PDA

Bekijk de volledige versie : Twee eiwitten geven de vleermuis vleugels


Barst
3rd October 2006, 18:23
Twee eiwitten geven de vleermuis vleugels


Rotterdam, 3 okt. Vleermuizen danken hun vleugels aan slechts een paar genetische veranderingen. In het jonge embryo zorgt het samenspel van twee signaaleiwitten, Gremlin en Fgf8, ervoor dat het weefsel tussen de vingers van de hand behouden blijft.


Dat blijkt uit onderzoek van Amerikaanse ontwikkelingsbiologen, dat zij deze week online publiceren in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

In embryo’s van alle gewervelde dieren staat de ontwikkeling van vingers en tenen onder invloed van een groep eiwitten die de Bone Morphogenetic Proteins (Bmp’s ) worden genoemd. Op de plaats waar deze eiwitten actief zijn sterven de cellen; vingers en tenen komen zo los van elkaar.

Het eiwit Gremlin werkt de invloed van Bmp’s tegen. Bij eenden is Gremlin verantwoordelijk voor de vorming van zwemvliezen tussen de tenen van de achterpoten.

De biologen onderzochten embryo’s van de brilbladneusvleermuis Carollia perspicillata, een fruitetende vleermuis uit het Caribisch gebied, en ontdekten dat bij de vorming van de vleermuisvleugel behalve Gremlin ook het signaaleiwit Fgf8 een rol speelt.

Gremlin en Fgf8 zijn actief in de handen van het vleermuisembryo, maar niet in de achterpoten, die wel losse tenen hebben.


NRC, 3 oktober 2006