PDA

Bekijk de volledige versie : Al meer fijn stof in Vlaanderen dan in heel 2005


Barst
3rd October 2006, 17:18
Al meer fijn stof in Vlaanderen dan in heel 2005


BRUSSEL - De Europese normen voor fijn stof zijn in Vlaanderen nu al vaker overschreden dan in heel het jaar 2005. Dat blijkt uit gegevens op de website van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Achttien gemeenten gingen al meer dan 35 keer over de daggrenswaarde voor fijn stof, vorig jaar waren dat er zeventien.


Volgens de EU-norm mag de daggrenswaarde van 50 microgram per kubieke meter PM 10 - dat is fijn stof met een diameter kleiner dan een honderdste van een millimeter - gedurende maximum 35 dagen per jaar overschreden worden. Zwijndrecht was eind maart de eerste Vlaamse gemeente die die 35 dagen overschreed, Destelbergen voorlopig de laatste.

Volgens de VMM is de toename vooral te wijten aan een lange periode van wintersmog. Fijn stof is afkomstig van onder meer de verwarming van gebouwen en de industrie. Het verkeer is verantwoordelijk voor ongeveer een derde van het fijn stof, dat op lange termijn kankerverwekkend kan zijn en kan leiden tot hart- en vaatziekten. De hoge concentraties fijn stof in de lucht worden verantwoordelijk geacht voor ongeveer 350.000 voortijdige sterfgevallen per jaar in Europa.


Blog DS, 03-10-2006