PDA

Bekijk de volledige versie : Valentijnsnieuws...


Barst
12th February 2005, 04:18
Gebroken hart bestaat echt, en dan vooral bij vrouwen


Schokkend nieuws kan het hart verlammen, terwijl er met de spier weinig aan de hand is. Patiënten herstellen dan ook snel van zo'n schijnaanval. Vooral vrouwen worden door dit verschijnsel getroffen, melden Amerikaanse medici vandaag in The New England Journal of Medicine.


Oorzaak: emotionele stress, opgeroepen door de overdreven aanmaak van hormonen. De 19 onderzochte patiënten die dit overkwam, hadden allen kort tevoren een jobstijding gekregen -over de dood van een familielid-, waren beroofd of hadden een ongeluk gehad.

Je kunt je dus letterlijk 'dood schrikken'. De aanval die de geschrokkene overkomt lijkt op de klassieke hartaanval, met ernstige pijn op de borst, kortademigheid en vocht in de longen. Maar waarom het doorgaans gezonde hart faalt is niet duidelijk. Bij geen van de 19 patiënten waren de bloedvaten die het hart bevoorraden geblokkeerd.

Mogelijk hebben de door stress vrijkomende hormonen een directe invloed op de hartspier, doordat ze tijdelijk giftig zijn. Sommige spiercellen lopen dan kortstondig averij op, en er zijn aanwijzingen dat vrouwen daar meer gevoelig voor zijn dan mannen (18 van de 19 patiënten waren vrouwen). De hapering is tijdelijk: binnen een paar dagen pompte het hart alweer een stuk beter, enkele weken later weer normaal. In de vier jaar daarna overleed geen van de 19 ogenschijnlijke hartlijders, en kwamen ook bij niemand de symptomen nog terug.

Trouw, redactie wetenschap, 2005-02-10