PDA

Bekijk de volledige versie : Miljarden belegd in zwerfkapitaal


Barst
30th September 2006, 23:22
Miljarden belegd in zwerfkapitaal


Amsterdam, 30 SEPT. Nederlandse pensioenfondsen hadden eind 2005 samen bijna elf miljard euro pensioengeld van werknemers en gepensioneerden belegd in zwerfkapitaal, zogeheten hedgefondsen. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant in de jaarverslagen van pensioenfondsen.


Hedgefondsen zwerven over de wereld op zoek naar het beste rendement. In Nederland proberen twee hedgefondsen om industrieel concern Stork en supermarktketen Ahold op te breken. Internationaal trekken hedgefondsen de aandacht met spectaculaire verliezen, zoals het energiefonds Amaranth dat afgelopen maanden miljarden dollar verspeelde met mislukte speculaties op de Amerikaanse gasmarkt.

De grootste geldschieter van hedgefondsen is ambtenaren- en lerarenfonds ABP, met iets meer dan 6 miljard euro eind 2005. Nummer twee is het Bedrijfstakpensioenfonds Metaal en Techniek (1,12 miljard euro), drie is het pensioenfonds van Shell in Nederland, dat het geld voor zijn hedgefondsbeleggingen van ruim een miljard euro op de financiële markten heeft geleend.

Cijfers van ABP maken ook duidelijk waarom hedgefondsen zo veel aanzuigingskracht hebben op financiële experts om zelf een zwerfkapitaalfonds te gaan beheren.

ABP heeft de afgelopen drie jaar (2003, 2004, 2005) in totaal 235 miljoen euro betaald aan beheerders van zwerfkapitaalfondsen. ABP verdiende na aftrek van deze kosten 316 miljoen euro op het zwerfkapitaal. De kosten van 235 miljoen euro zijn zowel de vaste vergoeding voor het beheer als winstdelingen indien het zwerfkapitaal goed rendeert.

ABP is een van de weinige grote pensioenfondsen die openlijk aangeven wat de kosten en opbrengsten zijn van beleggingen in zwerfkapitaal. De rendementen op dat geld lopen sterk uiteen.

Er zijn pensioenfondsen die om principiële redenen niet in hedgefondsen beleggen, zoals het Pensioenfonds Horeca & Catering. Het bestuur van dit pensioenfonds vindt de ‘zwerfkapitalisten’ te weinig transparant. „We wisten gewoon niet waar we in terecht zouden komen.”


NRC, 30 september 2006