PDA

Bekijk de volledige versie : Immigratiedienst speelt Gestapo...


Barst
11th February 2005, 16:07
Immigratiedienst IND overhandigt vertrouwelijke gegevens asielzoeker aan Congo

Verslaggeving: Henk Valk en Arie Rijneveld en Geertjan Lassche (Netwerk)

Bekijken: http://www.netwerk.tv/index.jsp?p=items&r=netwerk&a=156347

Het ministerie van Vreemdelingenzaken overhandigt vertrouwelijke informatie van uitgeprocedeerde asielzoekers aan de Congolese autoriteiten. Dit concluderen de stichting INLIA en de Landelijke Vereniging van Asieladvocaten en –juristen op grond van het ‘Terugkeerdocument Congo’. Netwerk citeert uit dit officiële document van de
Immigratie en Naturalisatiedienst.


Rapport van gehoor
In het document (dat u onderaan deze pagina kunt vinden) staat de procedure vermeld om de gedwongen terugkeer van uitgeprocedeerde Congolezen mogelijk te maken. De meest opmerkelijke passage is de instructie om het ‘rapport van gehoor’ te overhandigen aan de Congolese autoriteiten (laatste bolletje onder 1b, LP staat voor 'Laisser passer': Hollanders gebruiken nu eenmaal graag Frans, al klinkt het hier wel vrij cynisch). Dit rapport kan zeer gevoelige informatie uit de asielverhoren bevatten en de Congolees bij terugkeer in gevaar brengen. De Tweede Kamer is ontsteld over deze gang van zaken en eist opheldering van minister Verdonk van Vreemdelingenzaken.


Ex-asielzoekers
Nederlandse regelgeving staat toe dat alleen gegevens over nationaliteit en identiteit aan de autoriteiten van het land van herkomst worden gemeld. Minister Verdonk bevestigde dit begin dit jaar nog eens naar aanleiding van Kamervragen en stelde zelfs dat “er nimmer aan de Congolese autoriteiten wordt gemeld dat het om ex-asielzoekers gaat.”


Onjuist geïnformeerd
De minister heeft de Kamer toen dus onjuist geïnformeerd, concluderen PvdA, D66, SP en ChristenUnie naar aanleiding van de Netwerkuitzending. “De minister heeft een groot probleem. Wij verkeerden in de veronderstelling dat alles naadloos was afgegrendeld en er geen risico’s voor betrokkenen bestonden. Nu blijkt uit haar eigen documenten dat dat niet het geval is,” aldus PvdA-kamerlid Klaas de Vries.


Terugkeerdocument Congo
In het ‘Terugkeerdocument Congo’ wordt vermeld dat bij de aanvraag van een Congolees reisdocument “in het kader van het vooronderzoek het rapport van gehoor dient te worden gevoegd.” Die aanvraag wordt door Nederland gedaan bij de Congolese vertegenwoordiging in Den Haag. Het vooronderzoek wordt uitgevoerd door de Congolese immigratiedienst DGM. Het Terugkeerdocument geeft dus aan dat het bewuste rapport van gehoor moet worden toegevoegd bij de aanvraag die bij de Congolese autoriteiten wordt ingediend.


'Verwerpelijk'
Vluchtelingenwerk Nederland reageert verbijsterd: “Het mag wettelijk niet en het is volkomen verwerpelijk. Dergelijke informatie mag je nooit geven, omdat het gevaar oplevert voor de asielzoeker die terugkeert naar zijn land,” aldus Klaas Harink van Vluchtelingenwerk Nederland.


Opheldering
Het ministerie van Justitie ontkent tegenover Netwerk dat vertrouwelijke informatie over uitgeprocedeerde asielzoekers in handen komt van de Congolese autoriteiten. Maar de Tweede Kamer neemt hier geen genoegen mee en wil op korte termijn opheldering van minister Verdonk over deze kwestie.


http://www.netwerk.tv/download/Congo%20(DRC).pdf?156449