PDA

Bekijk de volledige versie : Zou u gaan stemmen als u niet hoefde?


Barst
30th September 2006, 01:57
[FONT=Trebuchet MS]Zou u gaan stemmen als u niet hoefde?[/FONT]

oliviermatthys
30th September 2006, 11:09
ik zou enkel gaan stemmen moest het bestuur er echt slecht aan toe zijn, maar anders vind ik het niet VERPLICHT te gaan stemmen.


grtz olivier matthys 1Baso

KristofMertens
30th September 2006, 12:52
Als het goed uitkomt zou ik misschien wel gaan stemmen. Maar normaal is de stemming op een zondagvoormiddag. Dan moet ik al echt moeite doen om uit bed te geraken. Ik vind persoonlijk dat men in plaats van stemplicht, het stemrecht mogen invoeren.

wim leenaerts
30th September 2006, 13:46
Ik zou zeker weten wel gaan stemmen.
Ik vind het wel belangrijk om - al is het maar voor een héél klein stukje - mee te kunnen bepalen hoe ons landje bestuurd wordt.
Als je zegt dat je niet zou gaan stemmen, zeg je ook vaarwel tegen de democratie.
Het enige dat me tegensteekt is dat de partijen veel beloven, maar dat er weinig in daden wordt omgezet. Desalniettemin blijven de grote waarden van de partijen normaal gezien wel staande, dus alleen in dat opzicht is het al de moeite om te gaan stemmen.

Ik vind anderzijds ook wel dat men de stemplicht moet afschaffen. Volgens mij wordt er nu veel te veel gestemd op partijen waar men eigenlijk niets van weet. Ze moeten iets aanduiden dus duiden ze maar snel de bekendste naam aan of de naam waar hun vrienden voor stemmen. Als je dan toch zo onverschillig bent, kan je idd maar beter niet gaan stemmen...

Believing Bart
1st October 2006, 15:36
ik zou ABSOLUUT ook gaan stemmen! Dat is net democratie.
Het probleem zit hem volgens mij gewoon bij het feit dat mensen niet voldoende weten over politiek. 1uurtje politiek/week in het 6de middelbaar is absoluut een must!!!

Want hoeveel mensen zijn er niet die ongelooflijk onverschillig staan t.o.v. politiek (terwijl politiek wel gelijk staat aan de wereld waarin we leven) => gevolg: ze stemmen zomaar in het wilde weg en liefst een proteststem.

Vermits ze niet weten waarvoor elke partij staat komt hun stem vaak niet overeen met hun waarden => gevolg: Ze blijven klagen.

mijn advies is absoluut: Begin met de burger te informeren over hoe politiek werkt (best ingewikkeld in belgië!) op het moment dat ze er voor het eerst mee te maken krijgen. (en dat is zesde middelbaar, 18 jaar)

Greetz
BART

Wouter
1st October 2006, 19:00
Uiteraard. Onze voorouders hebben lang genoeg voor het het recht om te stemmen moeten strijden.

T_cools
2nd October 2006, 19:58
stemmen is nu eenmaal een verplichting daar kan je niet onderuit. Indien het niet verplicht was zou ik niet weten of ik zou stemmen. Ik denk het wel omdat je toch mee voor een deel het bestuur van je land wil kiezen. Nadeel van die plicht is idd dat mensen blind stemmen ze brengen gewoon een stem uit om te stemmen zonder daarbij te kijken naar partijpunten enz...

tim

Inniash
2nd October 2006, 20:00
[QUOTE=oliviermatthys]ik zou enkel gaan stemmen moest het bestuur er echt slecht aan toe zijn, maar anders vind ik het niet VERPLICHT te gaan stemmen.


grtz olivier matthys 1Baso[/QUOTE]

Als iedereen op die manier gaat denken, vrees ik dat het niet goed gaat komen met ons België landje. Als iedereen die tevreden is en iedereen die content is zoals het is. Zullen enkel de extremen overblijven vrees ik die WEL zullen gaan stemmen. En er nieuwe partijen aan de macht komen.
En dus bijvoorbeeld er een serieus nieuwe wind in antwerpen zal gaan waaien.

Innias :cool:

Wouter Bauweraerts
3rd October 2006, 18:58
[QUOTE=oliviermatthys] ik zou enkel gaan stemmen moest het bestuur er echt slecht aan toe zijn, maar anders vind ik het niet VERPLICHT te gaan stemmen.
[/QUOTE]
Dus volgens u is het bestuur er nu niet slecht aan toe, of begrijp ik u verkeerd...
Laat me u in het eerste geval overtuigen om toch te gaan stemmen (niet enkel nu, maar vooral op federaal/vlaams niveau). Wat doet de belgische regering tegenwoordig?

Ze zeveren over geld, hoe ze zelf nog meer kunnen verdienen en de burger nog armer te maken.
Ze gaan uren door over de splitsing van een kieskring (is er niets dringender)
Er wordt gezocht naar een oplossing voor het probleem met de nachtvluchten op Zaventem (hoewel de bewoners wisten dat daar een luchthaven was toen ze hun huis kochten), maar de oplossing blijft uit!
...

Met andere woorden, Ik ga stemmen...geen twijfel mogelijk :cool:

Wouter
3rd October 2006, 19:14
Toch een beetje simplistisch voorgesteld, dat discusiëren over geld en dan hun eigen zakken vullen.
IVM de kieskring, is redelijk dringend als je kijkt HOELANG HET AL OP DE AGENDA STAAT. Ik vind het redelijk normaal dat als iets in een partijprogramma staat (en al jaaaaren aansleept), dat hierover gepraat wordt binnen de regering. Er zijn zeker dringerder zaken, maar wil niet zeggen dat dit moet links blijven liggen. In de kieskring BHV gaan dingen mis op taalgebied, en dit moet worden aangepakt/geregulariseerd.
Wat Zaventem betreft, honderd procent mee eens, een akkoord blijft uit, maar hoe komt dit? Heeft dit met gemeentepolititek of federale politiek te maken? Of is het een gewestelijk probleem? Neem maar het laatste want het is de Brusselse regering die zich niet wil plooien naar de Federale en Vlaamse regering. Door te zeggen dat dit probleem is ontstaan door enkele bewoners hier in de buurt is wééral te simplistisch voorgesteld. Isabelle Durant heeft enkele jaren geleden nachtvluchten volledig afgeschaft op eigen hoedje. Toen kwam het spreidingsplan. En toen kwam deze shit.

Dieter1BASO
7th October 2006, 14:07
Ik vind dat stemplicht afgeschaft moet worden en stemplicht ingevoerd. Zij die willen gaan stemmen, doen dat dan ook. Maar wat je nu bereikt met de stemplicht is dat mensen geërgerd in het stemloket staan en maar snel snel een bolletje roodkleuren, om er vlug van af te zijn. Volgens mij geeft dat toch wel een vertekend beeld, niet?
Bovendien is het ook zo dat er dit jaar enorm veel campagne gevoerd is. Mijn mening daarover is dat men al het geld dat men in het drukken van affiches, ed. pompt, dat men daar de mensen en de economie een heel stuk vooruit kan helpen. Men kan bv. mensen met een klein pensioentje al een stap vooruit helpen. Je kan dus stellen dat we in een maatschappij leven waar het ieder voor zich is... en het wordt als maar erger. :(

Voor mezelf kan ik uitmaken dat wanneer ik niet moet gaan stemmen, dat ik er de moeite ook niet voor zal doen, omdat ik het ook één pot nat vind.
Dit is natuurlijk mijn mening en ik weet ook dat er andere zijn, die ik ook zal respecteren.

MVG, Dieter 1 Baso

T_cools
8th October 2006, 20:23
Ik vind dat stemplicht afgeschaft moet worden en stemplicht ingevoerd

ik denk da ge wilt zegge stemplicht afgeschaft en stemrecht ingevoert :)

het stemmen zit er weer op se
benieuwd wat het is geworden

Barst
9th October 2006, 01:38
[QUOTE=Wouter]Uiteraard. Onze voorouders hebben lang genoeg voor het het recht om te stemmen moeten strijden.[/QUOTE]
[FONT=Trebuchet MS]Ja en Amen!![/FONT]