PDA

Bekijk de volledige versie : De dalai lama en de farizeeërs


Barst
11th February 2005, 15:25
De dalai lama en de farizeeërs


DE dalai lama, de boeddhistische geestelijke leider van Tibet, komt niet naar ons land (DS 7 februari) . Dat hij niet komt is slecht nieuws voor al wie gelooft én niet gelooft. Zijn komst is ,,inopportuun'', in diplomatieke termen. Zeker als blijkt dat er binnenkort een koningsbezoek naar het zo geliefde China in het verschiet ligt. Uiteindelijk zullen de communiqués van Buitenlandse Zaken moeten bekennen dat de reden economisch gemotiveerd is.


Ons landje heeft al 175 jaar lang een buitenlands beleid gevoerd dat gestoeld is op economische motieven. Het is goed dat een regering in de weer is om investeringen binnen te halen, dat ze zorgt voor de werkgelegenheid van haar burgers. Maar er zijn een aantal regels die de politieke wereld altijd moet respecteren.

Het recht op vrijheid en vrije meningsuiting bijvoorbeeld. De dalai lama kan dan wel een ,,politiek dissidente stem'' genoemd worden, hij moet in een democratie het recht hebben om zich vrij te bewegen. Het recht op vrijheid als essentieel mensenrecht staat nog altijd boven de socio-economische rechten, zelfs al versterken ze elkaar wederzijds.

Daarnaast is er ook nog zoiets als de scheiding van kerk en staat, die in dit land sinds 2002 wettelijk geldt zowel voor confessionele als niet-confessionele religies en levensbeschouwingen. De boeddhistische gemeenschap is in België en Europa geen marginale groep en heeft zich altijd zeer open en tolerant opgesteld in de geest van haar stichter Boeddha.

In de huidige globaliserende wereld, waarin de homo politicus de homo economicus achternaloopt, moet noch de eerste noch de laatste zich mengen in een religieuze boodschap. Een boodschap die het in dit geval heeft over de intrinsieke waarde van vrede. Een boodschap die de dalai lama overal ter wereld brengt, voor tienduizenden mensen. Zouden we trouwens hetzelfde durven te doen met een paus of een ayatollah, tenzij die geestelijke leiders een fundamentalistische visie zouden komen verdedigen?

,, For peace, doctor, you have to deepen the roots of your heart '', zei de dalai lama mij zelf zes jaar geleden. Ik draag dat mee. Waarom moeten een aantal 'farizeeërs' in het beleid ons deze woorden ontzeggen voor een handvol extra euro's?

Machiavelli beweerde dat alles wat politiek opportuun is, moreel goed hoeft te worden. Plato beweerde net het omgekeerde, namelijk dat alles wat moreel juist zou kunnen zijn, politiek opportuun wordt. De Belgische buitenlandse politiek en (wapen)handel hebben altijd voorkeur gehad voor Machiavelli.

Réginald Moreels

(De auteur is voormalig staatssecretaris van Ontwikkelingssamenwerking.)


08/02/2005 Réginald Moreels

©Copyright De Standaard