PDA

Bekijk de volledige versie : Geld = geluk


Kenny
25th September 2006, 20:44
Hoeveel geld maakt ons blij?

COVENTRY - Twintig euro blijkt het niet te doen voor de gemiddelde lotto-speler. Wanneer zijn we dan wel tevreden? Britse wetenschappers berekenden precies hoeveel we moeten winnen om gelukkig te zijn.

Andrew Oswald, professor economie aan de universiteit van Warwick, en Jonathan Gardner van het managementsbureau Watson Wyatt, stelden vast dat kleine winsten ons relatief koud laten, maar dat het daarom ook niet altijd de hoofdprijs moet zijn. Gemiddelde winsten die gaan van €1.500 tot €175.000 kunnen al een significant effect hebben op onze geluk op lange termijn.

De Britse wetenschappers berekenden dat winnaars van gemiddelde winstbedragen twee jaar na de uitkering van het bedrag nog steeds bijna 10% meer tevreden waren dan niet-winnaars of winnaars van kleinere bedragen.

De onderzoekers stelden vast dat het effect van de winst wel even op zich laat wachten. Dat schrijven ze toe aan het schokeffect op het leven van de winnaars en het feit dat meer en meer mensen het geld eerst opsparen en pas later uitgeven.

De volledige resultaten van het onderzoek zijn na te lezen in het Journal of Health Economics.

Bron: De Standaard (http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelid=DMF25092006_079)