PDA

Bekijk de volledige versie : Sterfte hoger in land met een dictatuur


Barst
22nd September 2006, 22:23
Sterfte hoger in land met een dictatuur


Rotterdam, 19 sept. Landen waar langdurig sociaaldemocraten regeerden, kennen minder kindersterfte en een hogere gemiddelde leeftijd dan landen waar christendemocraten, liberalen, of een dictator aan de macht waren.


Het verband tussen regeringskleur en volksgezondheid ontstaat vooral door een nivellerende politiek die sociale ongelijkheid moet gladstrijken. Dat blijkt uit een analyse van Vicente Navarro, een onderzoeker naar gezondheidspolitiek aan de Johns Hopkins University in Baltimore, zaterdag gepubliceerd in medisch vakblad The Lancet. Met Spaanse en Canadese collega’s zocht Navarro naar het verband tussen de gezondheidstoestand in westerse (OECD-)landen en de kleur van de regeringen tussen 1950 en 2000. Als kenmerken voor de volksgezondheid gebruikten ze de verandering in de kindersterfte en in de levensverwachting bij geboorte.

De onderzoekers nemen aan dat niet alleen de directe uitgaven aan ziekten en preventie bepalend zijn, maar dat ook het verzekering- en pensioenstelsel en andere aspecten van de verzorgingsstaat alsmede het arbeidsmarktbeleid invloed hebben op de gezondheid van een bevolking.

Zweden (45 jaar), Noorwegen (39 jaar), Denemarken (35 jaar), Finland (32 jaar) en Oostenrijk (31 jaar) waren de landen met langdurig roodgetinte regeringen waar een inkomensnivellerende politiek is gevoerd. De onderzoekers laten met statistische analyse zien dat die politiek bijvoorbeeld sterk verband houdt met een afname van de kindersterfte.

Coalities hebben grote invloed. De sociaaldemocraten in Oostenrijk regeerden lang samen met de christendemocraten. De arbeidsparticipatie van vrouwen in Scandinavië is hoog (boven 80%), maar in Oostenrijk maar 48%.

Nederland kende veel kabinetten met christendemocraten. Zij zaten 41 jaar in de regering. Nederland lijkt wat dat betreft op Frankrijk, Italië, België en Duitsland. Die landen scoren net iets slechter op afname van kindersterfte en toename van levensverwachting. De pensioenvoorzieningen zijn er prima, maar de arbeidsparticipatie van vrouwen ligt er bijvoorbeeld een stuk lager en de politiek is minder op sociale nivellering gericht.

Dictators, ten slotte, zijn notoir slecht voor de volksgezondheid. Dat blijkt uit de Spaanse en Portugese cijfers. In die landen heersten 25 jaar lang dictatoriale regimes.


NRC, 19 september 2006