PDA

Bekijk de volledige versie : Regeringscrisis nabij?


Barst
21st September 2006, 00:33
Regeringscrisis nabij?


BRUSSEL - Er is woensdagavond een crisis ontstaan binnen de federale regering over het toekennen van voorwaardelijke invrijheidstellingen. "De regering is in moeilijkheden", bevestigde vice-premier en minister van Justitie Laurette Onkelinx woensdagavond op Une-Télé (RTBF).


De VLD vraagt aan de minister van Justitie om geen voorwaardelijke invrijheidstellingen meer toe te staan voor veroordeelden met een zwaar verleden, en dat tot 1 januari. Vanaf die datum zullen de strafuitvoeringsrechtbanken zich uitspreken over voorwaardelijke invrijheidstellingen.

De minister van Justitie heeft woensdag gezegd dat wanneer zij bevoegd is (namelijk wanneer het gaat om een voorwaardelijke invrijheidstelling met het oog op het uitwijzen van een buitenlander), zij elk dossier zal terugsturen naar het openbaar ministerie, als de procureur des konings en het parket-generaal tegenstrijdige adviezen afleveren.

De VLD vroeg woensdag om de handtekening in te trekken die de partij had geplaatst onder de eenvoudige motie die werd ingediend naar aanleiding van het kamerdebat over Hoxha. Technisch gezien heeft dat geen gevolgen. De Kamer zal zich pas over de motie buigen nadat de plenaire vergadering zich op donderdag 12 oktober na de beleidsverklaring zal hebben uitgesproken over het vertrouwen in de regering.

Politiek gezien gaat het anders. Tijdens zijn toespraak naar aanleiding van eerste zitting van het Waalse parlement had PS-voorzitter Elio Di Rupo de liberale vleugel van de regering opgeroepen tot loyauteit. Hij voegde er aan toe dat hij geen woordbreuk meer zou accepteren.

Laurette Onkelinx liet op de RTBF weten dat ze wacht "op een initiatief van de eerste minister" Guy Verhofstadt om het vertrouwen te herstellen. De PS-minister herinnerde er aan dat de regering zich de komende dagen zal moeten buigen over de begroting voor 2007. Daarvoor is er vertrouwen nodig, aldus Onkelinx.


Weblog DS, 20-09-2006

Barst
21st September 2006, 16:00
Dewael ijlings naar Brussel


TAMPERE - Wegens de politieke spanning in Brussel verlaat minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael vroegtijdig de informele vergadering van Justitie en Binnenlandse Zaken in het Finse Tampere. Volgens woordvoerder Jo De Ro vindt de minister het wenselijk dat hij de toestand in Brussel volgt.


Dewael vertrekt donderdagavond nog met een regeringsvliegtuig naar Brussel. Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht die momenteel in New York de algemene vergadering van de Verenigde Naties volgt, is niet van plan om vervroegd naar Brussel terug te keren. Zo liet de woordvoerder van De Gucht donderdagnamiddag weten.

Minister van Justitie Laurette Onkelinx kwam niet eens naar Tampere. Onkelinx was niet de enige minister die de nationale agenda boven de Europese verkoos. Ook Nicolas Sarkozy, de Franse minister van Binnenlandse Zaken, stuurde zijn kat. Onlangs liet Sarkozy zich nog erg kritisch over de vergaderingen van zijn collega’s uit. Hij noemde ze tijdrovende praatsessies. EU-Commissaris reageerde hierop met de bedenking dat de uitsprak van Sarkozy een aansporing is om nog harder te werken.

Ook Ierland, Malta, Oostenrijk en Hongarije kwamen op de informele ministerraad slechts met één minister opdagen. Op 1 oktober zijn het in Oostenrijk parlementsverkiezingen en Hongarije kampt met ernstige politieke moeilijkheden.

Opvallend was dat de Nederlanse minister van Justitie Piet Hein Donner (CDA) wel was aangekondigd, maar uiteindelijk niet kwam opdagen. In de loop van de namiddag kwam het nieuws binnen dat hij ontslag had genomen.


Blog DS, 21-09-2006

KrisDC
25th September 2006, 17:32
Zoveel aandacht voor 'het blunderboek van Onkelinx' doet de populariteit van Paars (lees VLD) geen goed. Met de gemeenteraadsverkiezingen in zicht moest de VLD iets doen om het blazoen wat op te poetsen. Misschien lukt het hen om op deze manier nog wat stemmen te winnen op 8 oktober. Of het echt tot een regeringscrisis komt valt nog af te wachten.

Barst
26th September 2006, 18:33
Regeringscrisis naar hoogtepunt


BRUSSEL - ,,De houding van de VLD is demagogisch en onbezonnen. De crisis die door de VLD werd gestart heeft al te lang geduurd.'' Dat zegt PS-voorzitter Elio Di Rupo vanmiddag. Hij hoopt dat een initiatief van premier Guy Verhofstadt ,,een afloop die onwaardig en nefast is voor het land kan voorkomen''.


De voorzitter van de Franstalige socialisten ontkent dat hij de premier voor een ultimatum heeft gesteld. Hij heeft naar eigen zeggen voorstellen gedaan om uit de crisis te geraken. Zo heeft minister Onkelinx gisteravond ,,constructieve'' voorstellen aan de premier gedaan, luidt het.

,,Er kwam geen enkele reactie van bij de premier. Iedereen heeft daarentegen kennis kunnen nemen van het uitdagend en surrealistische communiqué van de VLD-voorzitter'', aldus Di Rupo.

Hij doelt daarmee op de mededeling van Somers naar aanleiding van het bericht in Het Belang van Limburg over het ultimatum dat de PS zou hebben gesteld. De PS-voorzitter noemt de houding van de VLD demagogisch en onbezonnen. Hij vindt het onaanvaardbaar dat een regeringspartij de regering gijzelt over zo'n ernstig onderwerp als de veiligheid in het kader van een politiek spel, en dat de partij van de premier de regering lam legt aan de vooravond van de begrotingsgesprekken en de opmaak van de beleidsverklaring.


Blog DS, 26-09-2006

Barst
27th September 2006, 11:34
Oplossing voor crisis


BRUSSEL - Het kernkabinet en de partijvoorzitters hebben een akkoord bereikt dat een einde moet maken aan de politieke crisis, die de Wetstraat nu al weken in de ban houdt. Over de inhoud van de overeenkomst is nog niets bekend.


Rond 8.30 uur vanmorgen ging in de Wetstraat 16 een crisisvergadering van start. Alle hoofdrolspelers zeiden bij het binnengaan op een oplossing te hopen. Op het kabinet van premier Guy Verhofstadt zaten niet alleen de topministers bijeen. Ook de partijvoorzitters zaten rond de tafel.

Zij zochten naar een oplossing voor de crisis die vorige week ontstond rond het dossier-Hoxha. De VLD eiste dat er tot 1 januari geen zware criminelen meer voorwaardelijk worden vrijgelaten, zoniet wilde ze geen vertrouwen aan PS-minister van Justitie Laurette Onkelinx geven. De PS beschuldigde de VLD van electoraal gedrag.

Enkele ontmoetingen tussen Onkelinx en Verhofstadt brachten nog geen oplossing voor het conflict. Gisteren escaleerde de discussie tussen PS en VLD, waarop de premier een vergadering belegde. De eerste minister zou vanmorgen naar eigen zeggen een globaal en allesomvattend voorstel over het strafuitvoeringsbeleid op tafel leggen.

Gehoopt wordt dat de gemoederen kunnen bedaren, nu er een akkoord bereikt is en dat de regering eindelijk aan de begrotingsopmaak kan beginnen.


Blog DS, 27-09-2006