PDA

Bekijk de volledige versie : Het hart heeft baat bij veel groene thee


Barst
14th September 2006, 21:32
Het hart heeft baat bij veel groene thee


Rotterdam, 14 sept. Groene thee verkleint de kans om te sterven aan hart- en vaatziekten. Dat schrijven Japanse medici in het medische tijdschrift Journal of the American Medical Association dat gisteren verscheen. Hun grootschalige epidemiologische onderzoek geeft meer gewicht aan de omstreden bewering dat thee goed is voor het hart. Het is bovendien het eerste grote bevolkingsonderzoek naar het effect van groene, in plaats van zwarte thee.


De Japanse medici laten zien dat de sterftekans voor veertig-plussers afneemt bij een groene theeconsumptie van een derde liter per dag voor vrouwen of een halve liter voor mannen. Van de niet-theedrinkers stierf 23 procent tijdens de studie, tegen 18 procent van van degenen die minstens een halve liter dronken.

Dat was niet te verklaren doordat de enthousiaste theedrinkers simpelweg gezonder waren. Zij hadden juist wat vaker een hoge bloeddruk, waren ouder en bewogen minder – en er werd, zoals gebruikelijk, voor dit soort verschillen gecorrigeerd.

Op basis van 17 bevolkingsonderzoeken naar thee sinds 1972 (sommige zagen een duidelijk positief effect, andere niets) schatten epidemiologen in 2001 dat de kans op een hartinfarct met ruim tien procent afneemt wanneer iemand drie flinke koppen thee per dag drinkt. Ook in de Japanse studie ontstond het verschil in sterfte door een afgenomen kans op hart- en vaatziekten; níet doordat minder mensen kanker kregen.

Het gezondheidseffect van thee wordt meestal toegeschreven aan flavonoïden, een diverse groep complexe plantenstoffen. Thee is in het Nederlandse dieet een belangrijke bron van flavonoïden. Of groene thee beter is dan zwarte blijft onduidelijk.

Peter Hollman, flavonoïden-onderzoeker aan de Universiteit Wageningen: “Er zijn echte gelovigen vóór groene thee. De flavonoïden zijn in zwarte thee geoxideerd door de fermentatie, en dat zou niet goed zijn. Maar dat is nooit duidelijk aangetoond.”


NRC, 14 september 2006