PDA

Bekijk de volledige versie : Criminaliteit in 25 jaar bijna niet gestegen


Barst
13th September 2006, 16:15
Criminaliteit in 25 jaar bijna niet gestegen


Den Haag, 13 sept. De criminaliteit in Nederland is de afgelopen 25 jaar nauwelijks gestegen. Criminaliteit wordt wel vaker door slachtoffers gemeld en door de politie ook meer geregistreerd.


Dat concluderen wetenschappelijk medewerker van het Sociaal en Cultureel Planbureau, Karin Wittebrood en wetenschappelijk medewerker Paul Nieuwbeerta van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving in het jongste nummer van Tijdschrift voor Criminologie.

Zij schrijven daarin dat demografische ontwikkelingen, zoals een toename van het aantal allochtone jongeren, en maatschappelijke ontwikkelingen als individualisering, verstedelijking of ontzuiling, en maatschappelijke ontwikkelingen hebben niet geleid tot meer criminaliteit. De reële kans om slachtoffer te worden, is in die periode met slechts één procent toegenomen.

De onderzoekers baseren zich op de landelijke slachtofferenquêtes die het Centraal Bureau voor de Statistiek sinds 1980 uitvoert, waarbij in totaal ruim 175.000 mensen zijn ondervraagd. Die enquêtes laten een vrij stabiel beeld zien van de criminaliteit: rond de 3.500 delicten per 10.000 inwoners per jaar. Het aantal geweldsdelicten is nauwelijks toegenomen, diefstallen laten gemiddeld zelfs een daling zien.

Wat wel gestegen is de afgelopen 25 jaar is het aantal bij de politie gemelde delicten. Bovendien is de kans dat de politie dergelijke meldingen ook registreert, aanzienlijk toegenomen. Begin jaren tachtig werd 60 procent van alle gemelde delicten ook administratief verwerkt, tegenwoordig is dat 80 procent.

Bijna driekwart van de stijging in de geregistreerde criminaliteit wordt volgens de onderzoekers veroorzaakt doordat van steeds meer gemelde delicten proces-verbaal wordt opgemaakt. Dat is niet het gevolg van een stijging van de ernst van de criminaliteit, zo blijkt uit de slachtofferenquêtes. Want het aandeel delicten dat door de slachtoffers als ernstig wordt aangeduid, is in die jaren stabiel gebleven, en ook het registratiegedrag voor ernstige en minder ernstige delicten is niet veranderd.

De geregistreerde criminaliteit in de databanken van de politie leert volgens de onderzoekers maar weinig over de feitelijke criminaliteitsontwikkeling in Nederland. Ze noemen dat de ‘prestatieparadox’: hoe beter de politie haar werk doet, des te meer criminaliteit er lijkt te zijn.


NRC, 13 september 2006