PDA

Bekijk de volledige versie : Nieuwe slag voor vrije pers in China


Barst
11th September 2006, 23:07
Nieuwe slag voor vrije pers in China


Peking, 11 sept. China heeft buitenlandse media met onmiddellijke ingang restricties opgelegd bij het verspreiden van nieuws in China.
Het staatspersbureau Nieuw China (Xinhua) heeft sinds gisteren het alleenrecht op de nieuwsvoorziening binnen China. De maatregel kan grote gevolgen hebben voor het functioneren van internationale persbureaus als Associated Press, Reuters en Bloomberg.


De buitenlandse persbureaus krijgen van het door de staat gecontroleerde Nieuw China elk een eigen agentschap toegewezen. Dat heeft de bevoegdheid artikelen te censureren die China schade zouden kunnen berokkenen. De beperkingen betreffen berichten die de staatsveiligheid in gevaar brengen, de reputatie of de belangen van China op het spel zetten of aanzetten tot haat, discriminatie of de oprichting van religieuze sektes.

Tien jaar geleden heeft Nieuw China al eens getracht het lucratieve alleenrecht te verwerven op financieel nieuws, waaronder de beurskoersen. De westerse persbureaus die deze journalistiek nu domineren vochten het plan met succes aan. Financieel nieuws levert de westerse bureaus jaarlijks miljoenen op. Het is onbekend of de Chinese autoriteiten de nieuwsvoorziening door buitenlandse media ook om deze financiële reden willen overnemen.

Na een periode van relatieve openheid legt de Chinese overheid de persvrijheid nu duidelijk aan banden. Daarmee probeert zij de Chinese bevolking informatie te onthouden die zou kunnen aanzetten tot protesten waarbij de Communistische Partij de greep op de bevolking zou kunnen verliezen. In het kader van een onlangs door president Hu Jintao gelanceerde mediacampagne zijn duizenden Chinese journalisten, onder wie informanten van buitenlandse media, opgepakt en veroordeeld.

De Chinese autoriteiten beloven dat de duizenden buitenlandse journalisten tijdens de Olympische Spelen van 2008 ongestoord hun werk zullen kunnen doen. Maar met de nu aangekondigde restricties en de onlangs gelanceerde mediacampagne zijn bij westerse waarnemers sterke twijfels gerezen of de Chinese autoriteiten zich in de praktijk aan die belofte zullen houden.


NRC, 11 september 2006