PDA

Bekijk de volledige versie : België opnieuw sexy voor buitenlandse investeerders?


Barst
11th September 2006, 21:58
België opnieuw sexy voor buitenlandse investeerders?


De derde publicatie van Ernst & Youngs “Barometer van de Belgische Attractiviteit” onderzoekt de aantrekkelijkheid van België voor buitenlandse investeringen, gebaseerd op de reële investeringscijfers van EY European Investment Monitor van 2005 en een wereldwijde enquête onder bedrijfsleiders over de Europese en Belgische aantrekkingskracht op buitenlandse investeerders.


De resultaten waren zeer positief. Europa wist in 2005 maar liefst 6% meer buitenlandse investeringsprojecten aan te trekken. Hierdoor groeide het Belgische ‘marktaandeel’ van buitenlandse investeringen van 3,7% naar 5,9% en klom ons land op van de negende naar de vierde plaats in de Europese top tien van meest aantrekkelijke investeringslanden. Enkel het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland scoren nog beter. Dit goede nieuws moet echter ook een beetje gerelativeerd worden. België teert nog te veel op expansie-investeringen (38%). Dit zijn investeringen die een reeds bestaand project verder uitbreiden. Het percentage investeringen in nieuwe, greenfield-projecten bedraagt slechts 58%. Dit is de laagste score van alle Europese landen.
Een andere handicap van België is dat de nieuwe investeringen onvoldoende uitmonden in het creëren van meer werkgelegenheid. Een investeringsproject in België levert gemiddeld 47 nieuwe banen op, terwijl het Europees gemiddelde 95 bedraagt. Dit kan worden verklaard door de onaantrekkelijk hoge Belgische loonkost.
De auteurs van het rapport besluiten dat het goed gaat met België en de Belgische economie, maar dat de overheid meer inspanningen zou moeten leveren om ons land te promoten in het buitenland.


http://statbel.fgov.be/studies/thesis_nl.asp?n=525

KrisDC
25th September 2006, 22:42
Een andere handicap van België is dat de nieuwe investeringen onvoldoende uitmonden in het creëren van meer werkgelegenheid. Een investeringsproject in België levert gemiddeld 47 nieuwe banen op, terwijl het Europees gemiddelde 95 bedraagt

Bedrijven die zich al verlekkeren op de notionele interestaftrek zijn al massaal naar België verhuisd (en voor bepaalde sectoren was het al vroeger van kracht). Dat maakt het vooral interessant om kapitaal naar België te brengen i.p.v. arbeidsintensieve processen/productie.

De notionele interestaftrek : de Belgische belastingaftrek voor risicokapitaal

Context

Met de vaste wil om de kansen voor lokale en internationale investeerders te versterken, verminderde België in 2003 de anslagvoet van zijn vennootschapsbelasting aanzienlijk en heeft het nu zijn belastingwetgeving aangepast om vanaf 1 januari 2006 aan Belgische bedrijven en Belgische filialen van buitenlandse bedrijven een belastingaftrek toe te staan op basis van hun eigen vermogen.

Waarover gaat het?

Met de zogenaamde "notionele interestaftrek”, een nieuwe en vernieuwende maatregel in de internationale belastingwetgeving, zullen alle vennootschappen die onderworpen zijn aan de Belgische vennootschapsbelasting van hun belastbare inkomsten een som mogen aftrekken ten belope van de interest die zij in geval van financiering via langlopende leningen op hun kapitaal zouden hebben betaald.

Terzelfder tijd zal het registratierecht van 0,5% op kapitaalinbreng worden afgeschaft.

Doelstellingen

De nieuwe regels zijn bedoeld om de gelijke behandeling van vreemd en eigen vermogen te verzekeren. Deze regels zullen de volgende positieve effecten hebben:

1. een algemene vermindering van de effectieve aanslagvoet van de vennootschapsbelasting voor alle vennootschappen en een hogere rentabiliteit van de investering na belastingen;

2. het aanmoedigen van kapitaalintensieve investeringen in België, en een incentive voor multinationals om de mogelijkheid te onderzoeken activiteiten zoals financiering binnen de groep, gecentraliseerde aankopen en factoring, aan een Belgische groepsentiteit toe te wijzen;

3. blijvende kansen voor een - op het vlak van belastingen - efficiënte, op eigen vermogen gebaseerde, intergroepfinanciering vanuit Belgische vennootschappen, zoals de Belgische Coördinatiecentra (BCC) die reeds in België aanwezig zijn.

Timing

Het wetsontwerp tot invoering van de notionele interestaftrek voor bedrijven werd op 2 juni 2005 door het Belgische Parlement aangenomen en werd op 30 juni in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd.

De notionele interestaftrek zal in werking treden vanaf aanslagjaar 2007 (dat wil zeggen, voor bedrijven waar het boekhoudjaar samenvalt met het kalenderjaar, vanaf 1 januari 2006). Het eigen vermogen per 31 december 2005 zal, in principe, als basis dienen voor de berekening van de eerste aftrek.

Hoe werkt het?

· De berekening van de belastingaftrek begint met het “eigen vermogen” zoals vermeld in de beginbalans van de vennootschap voor het belastbare tijdperk.
· Op basis van de Belgische boekhoudwetgeving omvat het “eigen vermogen” kapitaal, agio op aandelen, herwaarderingswinsten, reserves, overdracht van winsten of verliezen en subsidies voor de investering van kapitaal.
· Met toenames of afnames van het kapitaal tijdens het belastbare tijdperk zal pro rata rekening worden gehouden.
· Het eigen vermogen zal worden aangepast door het te verminderen met, onder meer, volgende elementen:

- de nettoboekwaarde van de aandelen in haar eigen aandelenkapitaal welke de vennootschap bezit;
- deelnemingen die geboekt zijn als financiële vaste activa;
- de nettoboekwaarde van onroerende goederen (of rechten in onroerende goederen), of activabestanddelen van vaste inrichtingen, waarvan de inkomsten in België van belasting zouden zijn vrijgesteld krachtens dubbelbelastingverdragen;
- investeringssubsidies

2. De notionele interestvoet zal elk jaar worden vastgelegd en zal de gemiddelde rentevoet op jaarbasis van de lineaire obligaties op tien jaar volgen. Momenteel bedraagt die interestvoet 3,442 %.
In de wet is bepaald dat de interestvoet van het ene jaar tot het andere met ten hoogste één percentpunt mag schommelen en dat de interestvoet niet meer dan 6,5% mag bedragen. De Regering mag deze percentages bij Koninklijk Besluit wijzigen.

3. Kleine- en middelgrote ondernemingen mogen in bepaalde gevallen een met een half procentpunt verhoogde aftrek toepassen.

4. Voor zover de interestaftrek geen gevolgen heeft op het vlak van directe belastingen (bijvoorbeeld wanneer er verlies wordt gemaakt), kan de interestaftrek gedurende de zeven volgende jaren worden overgedragen.

Rechtszekerheid voor investeerders

De notionele interestaftrek leidt niet tot discriminatie tussen vennootschappen en is volledig in overeenstemming met de bestaande Belgische en Europese wetgeving.

Er werden besprekingen gevoerd met de autoriteiten van de EU en de maatregel is verenigbaar met de EU-regels inzake staatssteun en de Gedragscode.

http://www.invest.belgium.be/