PDA

Bekijk de volledige versie : Crisis Ivoorkust door gif met Nederlandse link


Barst
7th September 2006, 17:41
Crisis Ivoorkust door gif met Nederlandse link


De regering van Ivoorkust is gisteravond opgestapt wegens een gifschandaal waarbij een Nederlands bedrijf is betrokken. Drie mensen zijn overleden na het inademen van giftige dampen, en zeker 1.500 anderen kampen met ademhalingproblemen. Premier Charles Konan Banny, die aanblijft, zal naar verwachting vandaag een nieuw kabinet vormen.


Het schip Probo Koala, waarmee het gif in augustus werd aangevoerd, was gecharterd door het Londense kantoor van het handelsconcern Trafigura uit Amstelveen. Hetzelfde schip probeerde in juli in de Amsterdamse haven hetzelfde soort afval kwijt te raken, bevestigt directeur Th. Smit van verwerkingsbedrijf Amsterdam Port Service (APS).

Een vergelijking van de analyse die APS maakte van het afval met de analyse van de milieudienst in Ivoorkust, wijst uit dat het in beide gevallen gaat om een combinatie van waterstofsulfide, natroloog en mercaptanen. De eerste twee stoffen zijn in hoge concentraties dodelijk. Ook de hoeveelheid afval die in bij APS in Amsterdam is aangeboden, 400 ton, komt overeen met de hoeveelheid die in Ivoorkust is achtergebleven.

Volgens directeur Smit is het afval niet door zijn bedrijf verwerkt omdat de eigenaar de verwerking „te duur” vond. Smit: „Het spul stonk vreselijk naar rotte eieren. Uit onze analyse bleek dat de inhoud afweek van de specificatie zoals opgegeven door de aanbieder van het afval. De bijbehorende verwerkingskosten vond men te duur, waarna het schip weer is vertrokken.”

Justitie laat weten in een persbericht dat het „incident” in de Amsterdamse haven nog wordt onderzocht door de milieudienst. Het is volgens justitie nog niet duidelijk of het afval dat in Ivoorkust gelost is dezelfde stof is die in Amsterdam is aangeboden.

In Ivoorkust gingen eerder deze week honderden mensen de straat op in de havenstad Abidjan om hun woede te uiten over de illegale dumping van olierestanten in ten minste drie woonwijken. Zij beschuldigden de regering van laksheid en corruptie. Velen van hen kampen met ademhalingsproblemen, misselijkheid, hoofdpijn en diarree. Ook hangt in sommige wijken sinds twee weken een penetrante stank.

Het afval is vermoedelijk in de nacht van 19 op 20 augustus gestort, een maand na het vertrek uit de Amsterdamse haven. Het is onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de dumping. Mogelijk is het havenbestuur van Abidjan en een lokaal afvalwerkingsbedrijf bij het schandaal betrokken. Trafigura Beheer BV liet dinsdag in een verklaring weten dat het „zeer verontrust” was over berichten dat het afval op illegale wijze in de woonwijken terecht is gekomen. Tot nu toe zijn in Ivoorkust drie mensen aangehouden. Frankrijk heeft specialisten gestuurd om het giftige afval te onderzoeken.

De regering van Ivoorkust riep demonstranten op de straatbarricades af te breken en medische teams door te laten. Zij liet weten dat mensen zich gratis kunnen laten behandelen. Premier Banny diende gisteravond het ontslag van de regering in bij president Laurent Gbagbo tijdens een spoedbijeenkomst in de hoofdstad Yamoussoukro. „De verantwoordelijken moeten opgespoord en gestraft worden”, zei Banny. „We moeten nog uitzoeken hoe groot de schade is, maar we kunnen niet lijdzaam blijven toekijken.”


NRC, 7 september 2006