PDA

Bekijk de volledige versie : Hongaar werkt jaarlijks zeven weken langer dan Fransman


Barst
6th September 2006, 14:55
Hongaar werkt jaarlijks zeven weken langer dan Fransman


Werknemers in de tien nieuwe EU-lidstaten maken meer uren dan hun collega's in de vijftien ,,oude'' landen.


Anne Dupont en Pisti Kovács zijn twee gewone, gemiddelde werknemers. Anne woont in Parijs. Zij werkt wekelijks niet meer dan 35 uur, zoals wettelijk voorgeschreven. Ze heeft volgens haar cao 25 vakantiedagen en hoeft op de elf officiële feestdagen evenmin te komen werken. Jaarlijks presteert zij voor haar baas 1.568 uur. Pisti woont in Boedapest. Hij werkt wekelijks 40 uur, zoals zijn cao voorschrijft. Hij heeft recht op het Europese minimum van 20 vakantiedagen, en in zijn land gelden zes officiële feestdagen. Op oudejaarsavond heeft hij 1.872 uur gewerkt. Dat is 304 uur, of ruim zeven weken, meer dan Jean Dupont. Volgens de Franse wet zijn het zelfs ruim acht weken meer.

De gemiddelde Pool, Hongaar of Let besteedt jaarlijks veel meer tijd aan betaald werk dan zijn Franse, Spaanse of Zweedse collega. De nieuwe lidstaten zitten voor het merendeel ruim boven de Europese gemiddelde werkweek van 38,6 uur, de oude lidstaten zitten er meestal onder.

De scheidslijn wordt blootgelegd in de European Industrial Relations Observatory (Eiro), een inventarisatie van de werktijdregelingen in heel Europa. Het is een initiatief van de European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions, een studiebureau van de EU.

België bevindt zich met een gemiddelde werkweek van 38,0 uur (volgens de cao's) in het midden van de ranglijst. De Fransen zijn rodelantaarndrager met slechts 35 uur, terwijl aan de kop van het peloton maar liefst tien vooral Centraal-Europese landen met werkweken van 40 uur om de eerste plaats strijden.

Van de oude lidstaten weet alleen Griekenland zich tussen de koplopers te nestelen. Daar bedraagt de werkweek ook 40 uur.

In de nieuwe lidstaten wordt dus 4 procent meer gewerkt per week dan in de oude lidstaten. In het Eiro-rapport wordt dat vooral in verband gebracht met een andere traditie inzake cao-onderhandelingen. Tijdens die onderhandelingen is een afwijking van de wettelijke arbeidsuren nauwelijks een issue, stelt het rapport vast.

Ook als gekeken wordt naar de uren die werkelijk gewerkt worden, blijken er binnen Europa grote verschillen te bestaan.

In het vierde kwartaal van 2004 werkten de Letten 43,7 uur per week, terwijl de Fransen het na 39,1 uur voor bekeken hielden. België zit precies op 40 uur. Deze cijfers houden rekening met werkelijk gepresteerde uren, dus inclusief overwerk en afwezigheid.

In het rapport wordt ook geïnventariseerd hoeveel vakantiedagen er in de verschillende landen worden toegekend.

Zweden spant de kroon met gemiddeld 33 vakantiedagen, terwijl veel nieuwe Europeanen het met 20 dagen moeten stellen. Ze hebben dus per jaar dertien dagen, of bijna drie werkweken minder vakantie.

Als alle elementen worden samengevoegd en nagegaan wordt hoeveel uren de gemiddelde werknemer nu per jaar werkt, dan blijkt dat er een opvallend verschil van 101 uur, of tweeënhalve werkweek, bestaat tussen de nieuwe lidstaten en de oude.

(rmg)

www.eiro.eurofound.eu.int


DS, 06-09-2006