PDA

Bekijk de volledige versie : Geld niet hét argument om energie te besparen


Barst
6th September 2006, 14:53
Geld niet hét argument om energie te besparen


GENT - Geld is niet dé reden om de Belgische consument aan te zetten tot investeringen in duurzaam energieverbruik. Dat blijkt uit een studie van de UCL en de Vlaamse Instelling voor Technologisch onderzoek (Vito).


,,Je verkoopt een energiebesparende maatregel niet door te zeggen: het is gemakkelijk en je gaat hier veel geld mee verdienen'', zegt Dries Maes van Vito. Als een installateur van een nieuwe verwarmingsketel belooft dat men die op x aantal jaren terugverdient, zit hij goed fout. Schommelingen in de energieprijs, de manier van installatie, het eigen verbruik: al deze factoren maken het quasi onmogelijk om de terugverdientijd juist in kaart te brengen.

,,Uit onze studie blijkt dat je integendeel moet inspelen op verscheidene factoren. De sociale en persoonlijke criteria wegen zwaarder door dan de financiële aspecten. Je moet de mensen ervan overtuigen dat de energiebesparende maatregel hun comfort zal verhogen, dat het overeenstemt met hun bekommernis om het milieu, dat het technisch haalbaar is, dat het financieel geen loze maatregel is''.


Dubbel glas

België is één van de Europese landen waar het totale energieverbruik per inwoner het hoogst is. In vergelijking met onze buurlanden verwarmen we meer en onze woningen zijn bij de slechtst geïsoleerde in Europa. Vijftien procent wordt verwarmd door ketels die twintig jaar of ouder zijn en amper twee op drie woningen heeft dubbel glas.


Tips

Voorts blijkt ook nog dat heel wat misverstanden bestaan over isolatie. De Belg blijkt ook niet goed op de hoogte te zijn van de nieuwe energieprestatieregelgeving. Het Centrum voor duurzaam bouwen (Cedubo) heeft alvast enkele tips: haal de zon in de winter binnen, maar hou ze in de zomer tegen, bouw ook met het oog op je oude dag, gebruik duurzame energie, plaats een energiezuinige verwarmingsinstallatie, bespaar op drinkbaar water.

Begin oktober wordt het jaarlijkse Bouw- en Immosalon (BIS) georganiseerd in Gent. Het staat volledig in het teken van duurzaam bouwen.


Blog DS, 06-09-2006 (vmj)