PDA

Bekijk de volledige versie : Gel in haar levert stemmenwinst op!


Jelle thijs
3rd September 2006, 10:49
Gel in haar levert stemmenwinst op!

De Universiteit van Antwerpen heeft een groot onderzoek gedaan naar de perceptie van politici. Wat blijkt? De kiezer vindt het belangrijk hoe de politicus eruitziet.


Professor Christ'l De Landtsheer haalde 12 politici uit Antwerpen naar de universiteit. Eerst werden ze gefotografeerd zoals ze zich hadden aangediend.

Nadien werden ze onder handen genomen door een onderzoeksteam en kregen ze onder meer een nieuwe outfit en een nieuw kapsel. Het resultaat werd opnieuw vastgelegd op de gevoelige plaat.

Professor De Landtsheer liet de foto's nadien zien aan een vijfhonderdtal testpersonen. Die moesten alleen maar antwoorden op de eenvoudige vraag: "Zou u voor deze persoon stemmen?".
(foto Belga) De overgrote meerderheid van de politici haalde een positievere score voor de foto ná de restyling.

"We leven in een snelle beeldcultuur. Politici krijgen steeds minder tijd om iets uit te leggen. Hoe ze eruitzien wordt dus bijna even belangrijk als wat ze te zeggen hebben", zegt professor De Landtsheer.

"Mannen dragen dus best donkere pakken, vrouwen doen het beter met een klassieke blouse in een contrasterende kleur", zegt de professor. "Voor vrouwen is blond haar en krullen dan weer not done, dat is veel te sexy. Een bril zorgt voor te veel sérieux (foto) en blouses met blote armen zijn te wulps."

De grote "winnaar" van het onderzoek was Gilbert Verstraelen, lijsttrekker voor de SP.A in het district Merksem in Antwerpen.

Zowat 70 procent van de testpersonen zou op hem stemmen na het zien van de eerste foto. Na de restyling haalde Verstraelen 100 procent. Het donkere pak en wat gel in zijn haar deden dus wonderen.

vrtnieuws.net