PDA

Bekijk de volledige versie : Maatregelen nieuwe CAO Onderwijs


Barst
28th August 2006, 17:19
Een greep uit de maatregelen


Niet alleen de directeurs van de basisscholen krijgen opslag. Ook de adjunct-directeurs in de secundaire scholen, de coördinatoren in het deeltijds beroepssecundair onderwijs, de technische adviseurs-coördinatoren, de inspecteurs en de pedagogische adviseurs.


Leerkrachten zullen hun ouderschapsverlof ook deeltijds kunnen opnemen. Ook zal het mogelijk worden om loopbaanonderbreking te nemen om medische bijstand te verlenen.

Er wordt een oplossing gezocht voor de scholen waarvan de directeur een lange periode afwezig is. Nu wordt daarvoor een interimdirecteur aangesteld. Soms duurt dat meerdere jaren, wat weinig aantrekkelijk is. Hoe dat precies wordt opgelost, wordt nog bekeken.

Vanaf komend schooljaar kunnen in de scholen meer schrijftolken ingezet worden. Om dove leerlingen te ondersteunen, zetten de schrijftolken voor hen op papier wat vooraan in de klas wordt gezegd.

Er komt extra ondersteuning voor de onthaalklassen voor anderstalige nieuwkomers (Okan). In die onthaalklassen krijgen kinderen van asielzoekers en andere immigranten voorbereidende lessen.

De academies voor muziek, woordkunst en dans en de kunstacademies mogen extra mensen aanwerven om de administratieve taken uit te voeren.

Het personeel in de internaten van het gesubsidieerde vrije onderwijs krijgt een gelijkschakeling met hun collega's van het officieel gefinancierd onderwijs.

Er komt een instantie voor bemiddeling als er problemen zijn met het sociale overleg op het niveau van de scholen.

De Centra voor Basiseducatie mogen de komende jaren bijkomende educatieve medewerkers aanwerven. Voor de periode tot 2009 gaat het om 43 bijkomende functies.

Omdat de scholengemeenschappen steeds belangrijker worden, wordt bekeken op welke manier sociaal overleg mogelijk is op dat niveau, met behoud van het overleg op het niveau van de school. Scholengemeenschappen overkoepelen enkele scholen, ofwel basisonderwijs, ofwel secundair onderwijs.

De scholen voor volwassenenonderwijs en deeltijds kunstonderwijs en de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB's) krijgen een budget voor nascholing.

www.ond.vlaanderen.be


DS, 23-08-2006