PDA

Bekijk de volledige versie : Pluto: 'halve' planeet...


Barst
24th August 2006, 17:35
Pluto geen planeet meer


PRAAG - De Internationale Astronomische Unie heeft beslist dat Pluto geen planeet meer is en dat ons zonnestelsel maar acht planeten telt. Dat is een gevolg van de nieuwe definitie voor een 'planeet'.


De IAU is de enige organisatie ter wereld die objecten in de kosmos mag definiëren en een naam geven. Aan de vergadering namen zowat 2.500 deelnemers deel, onder wie ook een afgevaardigde van de Koninklijke Belgische Sterrenwacht.

De astronomen beschouwen nu een planeet als een object dat rond de Zon wentelt en dat voldoende massa heeft om zich door zijn eigen zwaartekracht samen te persen tot een bolvormig ding. Bovendien dient het object zijn kosmische nabijheid opgekuist te hebben.

De nieuwe definitie was nodig vanwege de eindeloze discussies van de voorbije jaren over het statuut van Pluto en vanwege de vondst van een nieuw hemellichaam, dat groter is dan Pluto.

De acht planeten zijn volgens de organisatie: de Aarde, Mars, Venus, Mercurius, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus.


Dwergplaneet

Pluto beantwoordt niet aan de beschrijving van een planeet vermits de dwergplaneet zich in de Kuipergordel in de verre uithoeken van ons zonnestelsel met talrijke andere hemellichamen door het planetair stelsel beweegt.

De dwergplaneten in ons zonnestelsel zijn nu Pluto, Ceres (dat ooit al eens planeet was maar tot asteroïde werd ,,gedegradeerd'') en het mysterieuze object UB313 dat drie jaar geleden werd gevonden en de bijnaam Xena kreeg, naar een populaire tv-serie.

De beslissing van de IAU impliceert een herschrijven van de boeken over astronomie, naast praktische beslommeringen voor bijvoorbeeld volkssterrenwachten en planetaria.


DS, 24-08-2006 (kld)

Barst
24th August 2006, 17:46
Pluto mag toch nog als planeet door het leven gaan


Hoewel Pluto nu officieel een dwergplaneet is, kwamen de astronomen in Praag donderdag overeen dat voor dit hemellichaam, Ceres en UB313 in het algemeen ook de term "planeet" mag worden gebruikt. Daardoor telt ons zonnestelsel nu toch elf planeten.


"Pluto is een planeet, maar in de categorie van de dwergplaneten", zei aftredend voorzitter Ron Ekers na het aannemen van een zorgvuldig verwoorde resolutie die de voorbije twee jaar door experts is uitgedokterd. Na de beslissing brak heel wat kritiek los. Wetenschapper Alen Stern, hoofd van de New Horizons-missie naar Pluto, benadrukte onder meer dat niet 2.500 astronomen, maar slechts 424 aan de stemming hebben deelgenomen. (kva)


Blog DM, 24-08-2006 (Belga/AG 17:22)