PDA

Bekijk de volledige versie : Omvang olieramp nu pas duidelijk


Barst
18th August 2006, 15:07
Omvang olieramp nu pas duidelijk


Nu het staakt-het-vuren tussen Israël en de Hezbollah blijkt stand te houden, kan eindelijk werk worden gemaakt van de opruiming van de gigantische olievlek die de kusten van Libanon en Syrië al enkele weken vervuilt. De vervuiling wordt vergeleken met de ramp met de olietanker Erika voor de Franse kust in 1999.


Internationale experts en ministers uit Libanon, Turkije, Cyprus, Syrië en Griekenland zaten gisteren op initiatief van de Verenigde Naties samen in de Griekse hoofdstad Athene om een actieplan uit te werken.

Ze beloofden om Libanon onmiddellijke technische hulp te verlenen, maar waarschuwden dat de kosten van de operatie kunnen oplopen tot vijftig miljoen euro. Er is dringend meer geld nodig. De OPEC maakte woensdag bekend 156.000 euro vrij te maken.

Het gaat om de grootste milieuramp ooit in Libanon. Ruim 150 kilometer van de Libanese en Syrische kuststrook is zwaar vervuild. De olievlek bedreigt nu ook de Cypriotische en Turkse kusten. Na een Israëlisch bombardement midden juli op de elektriciteitscentrale in Jiyyeh (Zuid-Libanon) vloeide meer dan vijftienduizend ton olie in de Middellandse Zee.

,,De situatie is bijzonder ernstig. Ik kan me niet indenken dat het ooit eerder vier weken duurde voor men kon beginnen aan de opruiming van een milieuramp van deze omvang. Het actieplan moet zo snel mogelijk uitgevoerd worden", zei Achim Steiner, directeur van UNEP, het milieubureau van de Verenigde Naties, gisteren. ,,Olie is vervuilend en giftig'', vervolgde hij. ,,Olie, water en mensen gaan niet goed samen.''

De vervuiling wordt vergeleken met de ramp met de olietanker Erika voor de Franse kust in 1999. Toen belandde dertienduizend ton olie in de Atlantische oceaan.

,,Dit is een immense catastrofe voor de biodiversiteit'', zei Ezio Amato van ICRAM, een onderzoeksinstelling verbonden aan UNEP. ,,De vervuiling heeft de bodem van de Middellandse Zee bereikt waardoor de tonijnpopulatie zwaar wordt bedreigd. Ook de beschermde groene schildpad wordt in haar voortbestaan bedreigd doordat de pas uitgekomen schildpadjes de zee niet kunnen bereiken vanwege de smurrie op het strand'', aldus Amato.

De Libanese minister van Milieu, Jacob Sarraf, liet al voor het begin van de vergadering weten dat zijn land een klacht zal indienen tegen Israël.

Pogingen om de olievlek op te ruimen werden eerder tegengehouden door een blokkade van de Israëlische zeemacht. Gisteren zijn hulpverleners uit Noorwegen gestart met de aanpak van het olietapijt.

(vhw)


DS, 18-08-2006

Sara Laureys
19th August 2006, 11:53
De mensen die de opruiming eerder tegenhielden zijn niet echt slim.Olie in het zeewater is enorm gevaarlijk en slecht voor iedereen!Wat dachten die mensen toch! Zulke rampen mogen zoiso al niet gebeuren,maar zodien toch moet het zo snel mogelijk opgeruimd worden en mogen ze zeker niet zolang wachten zoals dit nu gebeurt is!
Sommige mensen denken echt niet meer na. De natuur is wel ongeveer het belangrijkst op deze wereld. Zonder natuur zouden wij niet eens bestaan!Als men het zich niet meer aantrekt wat er gebeurt met alle uitlaatgassen en olierampen zal het snel achteruit gaan met onze planeet wat nu al aan het gebeuren is.